A West-Eastern Divan Ensemble ad koncertet a Magyar Zene Házában
Dátum: 2022. november 2., szerda, 10:27

A West-Eastern Divan Ensemble Michael Barenboim hegedűművész vezetésével, Balog József zongoraművész közreműködésével ad koncertet november 3-án a Magyar Zene Házában Budapesten.

Az esten Schubert-, Attahir- és Mendelssohn-művek szólalnak meg a Filharmónia Magyarország Unikum bérletében.

Az 1999-ben életre hívott West-Eastern Divan Orchestra zenekart izraeli, palesztin és a Közel-Kelet országaiból származó zenészek alkotják. Vezetője a zenekar koncertmestere, Michael Barenboim - az alapító, Daniel Barenboim fia -, aki szólistaként a közelmúltban együttműködött többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Bécsi Filharmonikusokkal és a Chicagói Szimfonikusokkal - közölte a Filharmónia Magyarország az MTI-vel.

Daniel Barenboim argentínai születésű izraeli zongoraművész, karmester és Edward W. Said néhai palesztin irodalomtudós az együttélés és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdítása érdekében szervezett műhelytalálkozót fiatal zenészeknek, s ez a közös munka hívta életre az együttest.

Balog József a fiatal zongoristageneráció egyik legtehetségesebb tagja, a világ három kontinensének több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt. Olyan híres koncerttermek fellépője volt, mint például az amszterdami Concertgebouw vagy a bécsi Konzerthaus. Több hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat, ezek közül kiemelkedik az Alekszander Tansman Nemzetközi Zenei Verseny nagydíja és különdíja (2002, Lodz). A művészt, aki 2005-ben Fischer Annie-ösztöndíjat kapott, 2018-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. A standard zongorista repertoár mellett szívesen játszik ritkán előadott, valamint dzsessz ihlette műveket, nevéhez fűződik több kortárs zenei mű bemutatása.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„A halottak nemcsak azért halottak, mert megszűntek jelen lenni; akkor halottak, ha nem hatnak ránk."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ