Budapesten is bemutatja Játék című darabját Barabás Lőrinc a szegedi szimfonikusokkal
Dátum: 2022. november 3., csütörtök, 11:39

Különleges budapesti premierre készül Barabás Lőrinc dzsessztrombitás és a Szegedi Szimfonikus Zenekar: vasárnap a Várkert Bazárban mutatják be a Játék - Egy nem létező film zenéje című produkciót.

Barabás Lőrinc dzsessztrombitás, zeneszerző a hazai improvizatív zenei élet aktív szereplőjeként ezúttal a klasszikus zenei formák felé fordult, ebből született a Játék - olvasható a szervezők szerdai közleményében, amely szerint a darab több zenei stílust is ötvöz: felsejlenek benne a klasszikus versenyművek, a huszadik századi repetitív zene, a népzene, a romantikus korokat idéző filmzenék és a hetvenes évek szintetizátorainak világa, mindez szóló trombitára és hagyományos szimfonikus zenekarra hangszerelve.

Az este folyamán Barabás Lőrinc Macskakő és Metamorfózis című szerzeménye is megszólal. A dzsessz és az elektronika világa egyedi fúzióban kel életre a Gyüdi Sándor karmester által vezetett szegedi szimfonikusokkal közösen - hangsúlyozzák a közleményben.

Mint kiemelik, a zenekar számára izgalmas kirándulást jelentenek a feszes, dzsessz ritmikájú, sodró szerkezetű darabok. Különleges kihívás a Játékban a dzsessztrombita szólóhangszerével is együtt játszani, ugyanakkor nagyzenekari kíséretet adni, de ki kell lépni a megszokott zenei keretekből a Metamorfózis tételeinél is.

A közlemény felidézi, hogy Barabás Lőrinc olyan eseményeken tett szert szélesebb nemzetközi ismertségre, mint a Montreaux-i Jazz Fesztivál vagy a londoni iTunes fesztivál, ahol Valerie June-nal játszott közösen, de olyan előadókkal is osztozott már a színpadon, mint a Thievery Corporation, Bonobo vagy Erik Truffaz.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar története a XVIII. századra nyúlik vissza. Állandó szimfonikus együttesként 1919 óta működik, 1969-től városi intézmény, a koncertezés mellett pedig bázisa Szeged aktív operaéletének. Az együttes szinte egész Európát bejárta, nagy sikerrel mutatkozott be Kína, Tajvan, Szingapúr és Brazília közönsége előtt.

A Játék - Egy nem létező film zenéje című darab ősbemutatóját tavasszal tartották Szegeden.

További információk a https://varkertbazar.hu/esemenyek/barabas-lorinc-szegedi-szimfonikus-zenekar-bemutatja honlapon olvashatók.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ A pénznek, ha el akar jutni hozzám, el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyeket jellemem szab neki."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ