Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra a Nemzeti Filharmonikusok
Dátum: 2022. november 3., csütörtök, 11:40

Egykori művészeti vezetőjére, Kocsis Zoltánra emlékezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt és Rahmanyinov műveivel vasárnap a budapesti Müpában.

Kocsis Zoltánra olyan zeneszerzők műveivel emlékeznek, akiknek kifejezésmódja közel állt a nagy zongoraművész és karmester felfogásához. Liszttől olyan kompozíciót is hall a közönség, amelyet Kocsis hangszerelt zenekarra.

Kocsis Zoltán támogatta a fiatal muzsikusokat, nem véletlen tehát, hogy az emlékkoncertet Rajna Martin vezényli. A szólista, Olga Kern zongoraművész korábban Kocsis vezényletével is fellépett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként - közölték a Nemzeti Filharmonikusok csütörtökön az MTI-vel.

A műsorban elhangzó Liszt Ave Mariája zongoradarab, amely Kocsis repertoárján is szerepelt, így formálódhatott meg az előadóban az átirat koncepciója.

Rahmanyinov szimfonikus költeményét, A holtak szigetét Arnold Böcklin képe inspirálta. A műben fontos szerepet játszik a gregorián Dies irae-dallam, s ugyanezen alapul a műsor következő száma, Liszt Haláltánca is. Az utolsó ítéletet idéző középkori dallam a szünet utáni újabb zenekar-kíséretes zongorakompozícióban, Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini-témára című művében is felhangzik.

A műsort záró zenekari mű, a Mazeppa Liszt egyik legnépszerűbb szimfonikus költeménye, amelyet a zeneszerző 1851-ben Weimarban komponált Victor Hugo költeménye nyomán.

A dirigens Rajna Martin karrierje mind idehaza, mind külföldön kibontakozóban van, Olga Kern orosz származású, Amerikában élő zongoravirtuóz pedig a 2001-es Van Cliburn Nemzetközi Verseny győztese.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Amikor egy kutya megugat egy árnyékot, tízezer kutya valósággá teszi azt."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ