Ünnepi hangversenyt ad az 1956-os hősök és mártírok emlékére a MÁV Szimfonikus Zenekar
Dátum: 2022. november 4., péntek, 6:51

Ünnepi hangversenyt ad az 1956-os hősök és mártírok emlékére a MÁV Szimfonikus Zenekar szombaton: a nemzeti gyásznaphoz kapcsolódóan Beethoven emblematikus műve, az Egmont-nyitány, valamint az Eroica szimfónia hangzik el a Várkert Bazárban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Beethoven Egmont-nyitánya az 56-os forradalom egyik szimbóluma - emlékeztetett a közleményben Farkas Róbert karmester. Felidézte, hogy október 23-án éjjel a forradalmárok a Parlament mellé telepített rádiós kocsiból közvetítették az eseményeket, és néhány hanglemezről bejátszottak a hangulathoz illő zenéket. A lemezek egyikén az Egmont-nyitány is rajta volt. Bár a forradalmi események alatt például a Bánk bánból is gyakran közvetített a rádió részleteket, mégis Beethoven Egmontja lett az a mű, amelyet a leggyakrabban játszottak le hangvétele és tematikája miatt.

Beethoven Goethe Egmont című drámájának kísérőzenéjeként írta a darabot 1809-ben. A történet középpontjában egy, a spanyol elnyomás ellen lázadó holland nemes története áll, aki szembeszállt a zsarnoksággal. II. Fülöp spanyol király ugyan elfogatta és kivégeztette Egmontot, halála azonban tiltakozássorozathoz, végül pedig Hollandia függetlenségéhez vezetett.

Az ünnepi hangversenyen felcsendül Beethoven III., Eroica szimfóniája is, amely néhány évvel az Egmont-nyitány előtt született. A mindenfajta elnyomást gyűlölő zeneszerző ezzel a művel Napóleon előtt szeretett volna tisztelegni, azonban a korábban a szabadságért küzdő Bonaparte időközben császárrá koronáztatta magát. Beethoven csalódása jeléül összetépte a partitúra ajánlást tartalmazó első oldalát, majd 1806-os megjelenésekor a cím már az volt, hogy "Sinfonia Eroica" - Hősi szimfónia egy nagy ember emlékének ünneplésére - olvasható a közleményben.

Mint Farkas Róbert rámutatott, a művek középpontjában a szabadság kérdésköre áll, és erős kifejezésmódjuk mellett ott van bennük Beethoven érzékenysége is, különösen az Eroica szimfónia második, gyászinduló tételében. Hangsúlyozta, hogy a művek megadják a lehetőséget a méltó megemlékezésre.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kivívott eredményeit a november 4-i szovjet invázió söpörte el. Magyarország kormánya 2013-ban döntött arról, hogy az emléknapot nemzeti gyásznappá nyilvánítja, amikor az 56-os szabadságharc mártírjaira és a megtorlás áldozataira emlékezik az ország.

A megemlékezéshez a szombati koncerttel csatlakozik a Várkert Bazár a MÁV Szimfonikus Zenekar együttműködésével.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ