Amszterdamban lép fel a Nemzeti Énekkar
Dátum: 2022. november 8., kedd, 14:59

Amszterdamban lép fel a Nemzeti Énekkar: Jörg Widmann nagyszabású oratóriumában működik közre november 12-én a Concertgebouw-ban.

A mű megszólaltatása hatalmas apparátust vesz igénybe, mintegy 200 zenész és énekes áll egyszerre a színpadon - közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

Az énekes szólisták mellett (Sarah Brady szoprán, Thomas E. Bauer bariton, Jan Valentin Schener fiú szoprán) fellép a Holland Rádió Filharmonikus Zenekara, két vegyeskar, a Holland Rádió Énekkara (karigazgató: Benjamin Goodson), a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Holland Gyermekkórus (vezető karnagy: Wilma ten Wolde), valamint a két narrátor, Chiara Schütz és Jakob Gebbert.

Az esten a Holland Rádió Filharmonikus Zenekarának vezető karmestere, a nemzetközileg is elismert Karina Canellakis vezényel.

Jörg Widmann ARCHE című kortárs darabjának középpontjában az emberiség Istenhez intézett könyörgése áll. Az öt tételes mű a Fiat Lux-szal (Legyen világosság) kezdődik, amelyben két gyerek írja le a teremtés aktusát. A második tétel a Die Sintflut (Özönvíz), a darab fő része a harmadik tétel, a Liebe (Szeretet). A negyedik tétel a Dies irae (A harag napja), amelyben Schiller szövege tűnik fel. Az ARCHE utolsó, ötödik Dona nobis pacem (Adj nekünk békét) tétellel zárul, melyben a szerző azt üzeni, hogy a túlélésért magunknak kell vállalnunk a felelősséget.

"Rendkívül nagy örömmel fogadtuk el a felkérést Vashegyi György főzeneigazgató úrtól. A beugrásként elvállalt feladat összetett, a majd kétórás kortárs darab igazi kihívás a kórusoknak külön-külön, valamint az együttesen belül is mind technikailag, mind zenei kifejezésben. A műben számos tonális és atonális rész van, sok a hangutánzás és effektusbeli kérések, ezek mindegyike igazi újdonságot nyújt a Nemzeti Énekkarnak" - idézi a közlemény Somos Csaba karigazgató szavait.

Mint írják, Jörg Widmann klarinétművészt és karmestert generációjának nemcsak a legsokoldalúbb és legérdekesebb művészeként, hanem a kortárs zeneszerzők egyik legjobbjaként tartják számon. A hazai közönség október 15-én a Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című művét ismerhette meg, mely Magyarországon először volt látható.

A Nemzeti Énekkar Budapesten legközelebb november 23-án a Pesti Vigadóban lép fel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Túlságosan okosnak lenni szinte már illetlenség"
Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ