A Zeneakadémián ad koncertet a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
Dátum: 2022. november 8., kedd, 15:00

Ünnepi nagykoncertet ad a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara fennállásának 169. évfordulója alkalmából november 17-én a budapesti Zeneakadémián.

Az esten Schubert-Dohnányi f-moll fantáziájának zenekari átirata, Mahler 1. (D-dúr) "Titán" szimfóniája és a Blumine, Liszt Prométheusza, Orbán György Szimfonikus finálé, Kodály Marosszéki táncok, valamint Bartók Öt népdal énekhangra és zenekarra című műve hangzik el Vajda Gergely vezényletével. Szólistaként Horti Lilla operaénekes lép színpadra - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint kiemelték, a hangverseny műsorában szereplő szerzőket és műveket mind szoros kapcsolat fűzi hazánk első hivatásos professzionális szimfonikus zenekarához, amelynek első koncertje 1853. november 20-án volt Erkel Ferenc vezényletével.

Kultúrtörténeti esemény volt a Schubert halálának 100. évfordulójáról megemlékező ünnepélysorozat, amelynek záróestjén először hangzott el az f-moll fantázia zenekari változata az akkori elnök-karnagy, Dohnányi tollából - olvasható a közleményben.

Bartók is e zenekar számára dolgozta át öt zongorakíséretes népdalát a Társaság 80. születésnapjára, és bár Kodály Zoltán a Marosszéki táncok zenekari változatát Arturo Toscanini ösztönzésére készítette el, itthon mégis a Filharmóniai Társaság játszhatta először.

Mahler a budapesti operaház igazgatójaként dolgozott, amikor 1889-ben befejezte 1. szimfóniáját, természetesnek tartotta tehát, hogy új alkotását a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén mutassa be. Ebben a korai változatban szerepelt még a később elhagyott "Blumine" tétel.

Az ünnepi műsorból nem hiányozhat a zenekar történetét meghatározó Liszt Ferenc sem, aki a humánumért, az emberiségért szenvedő hős szimbólumát látta Prométheuszban - írták, hozzátéve: mivel az együttes az új magyar zene elkötelezett támogatója, a hangversenyen egy kortárs magyar alkotás, a Kossuth-díjas Orbán György új műve is megszólal.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ A pénznek, ha el akar jutni hozzám, el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyeket jellemem szab neki."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ