Női alkotók állnak a Zeneakadémia idei kamarazenei fesztiváljának középpontjában
Dátum: 2022. november 11., péntek, 14:59

Női alkotók állnak a Zeneakadémia idei kamarazenei fesztiváljának középpontjában, a november 17. és 20. közötti rendezvénysorozat ezúttal Virginia Woolf Saját szoba című esszékötete köré épül, a koncertek mellett pedig irodalmi beszélgetés és gyermekprogram is várja a közönséget - áll a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A kamara.hu fesztivál művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár az idei tematikáról, Virginia Woolf Saját szoba című esszékötetéről a közleményben kiemelték, hogy varázslatos világ kapui nyílnak meg és a társművészetek segítségével találják meg azokat a legfontosabb pontokat a zenében, amelyek mindenkit együtt- és továbbgondolkodásra ösztönöznek.

A Zeneakadémia közleménye szerint a programban idén is a nemzetközi és a hazai zenei élet kiválóságaival találkozhat a közönség, például Veronika Eberle, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészekkel, az Engegard Quartettel, Kokas Dóra és Ella van Poucke csellóművészekkel, Fejérvári Zoltán zongoraművésszel, valamint Horti Lilla és Csővári Csilla énekművészekkel.

November 17-én az utóbbi időkben újra felfedezett velencei zeneszerző, Barbara Strozzi áriái mellett többek közt Schubert olyan dalai hangzanak el, amelyek egy-egy nőalakot idéznek meg. November 18-án a Levélbeszélgetések című előadás Huszárik Kata és Ficza István színművészek közreműködésével bepillantást nyújt a XIX. századi női alkotóinak sorsába, valamint felcsendül Brahms és Schubert egy-egy, a témához illeszkedő kompozíciója is. Az előadást Simon Izabella rendezte - áll a közleményben.

November 19-én a harmadik angol tematikájú koncert központi alakja a Woolfnál csak pár évvel fiatalabb Rebecca Clarke lesz, aki elsősorban brácsaművészként vált ismertté, és mai ismereteink szerint ő volt az első női zenész hivatásos szimfonikus zenekarban. Clarke kompozíciói mellett Edward Elgar és Frank Bridge művei, valamint Haydn angol canzonettái hangzanak el, amelyek legtöbbjéhez Anne Hunter verseit használta fel.

A szervezők közlése szerint a november 20-i záró napon Tóth Krisztina költő lesz Simon Izabella és Várjon Dénes beszélgetőpartnere a Hatszemközt című eseményen, ahol Fejérvári Zoltán tolmácsolásában elhangzik Beethoven Brunszvik Teréznek ajánlott 24. zongoraszonátája is. A negyedik koncerten Kodály művein keresztül a magyar folklór nőalakjai jelennek meg.

A fesztivál részletes programja a kamara.hu portálon érhető el, jegyeket is itt lehet vásárolni.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ A mozi olyan, mint az élet, csak az unalmas részeket kivágták belőle."
Alfred Hitchcock
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ