Ilarion Alfejev Karácsonyi oratóriuma a Zeneakadémián
Dátum: 2022. november 15., kedd, 11:05

Első alkalommal hallhatja a magyar közönség Ilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében.

A nagyszabású Karácsonyi oratórium szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt, egy óra hosszúságú mű, amelyben az ortodox egyházzene ötvöződik a nyugati klasszikus zenével, a hagyományok és a modern hangzás kettőssége teszi különlegessé a darabot - olvasható a Filmharmónia MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tájékoztató szerint az oratórium szerzője, Ilarion Alfejev metropolita, a budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzója már gyermekként megismerkedett a zeneszerzéssel és hegedülni tanult, majd húszévesen szerzetesnek állt és az egyházat kezdte szolgálni. Olyan remekművek fűződnek a nevéhez, mint a Máté passió, illetve a december 8-i koncerten felcsendülő oratórium. Az este egy színpadi beszélgetéssel indul, ifj. Bazsinka József kérdezi majd a zeneszerzőt.

Mint felidézik, az oratórium világpremierjét Washingtonban 2007 decemberében tartották több ezer ember előtt. Ezt követően New Yorkban, Bostonban, majd Moszkvában is előadták a művet.

A közlemény kitér arra, hogy a koncerten a Concerto Budapest működik közre. Az est dirigense Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester lesz. A kórusrészek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és gyerekszólistáinak előadásában szólalnak meg, szólistaként pedig Kriszta Kinga és Fokanov Anatolij lép színpadra.

További információ a www.filharmonia.hu oldalon olvasható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„A jó modor azt jelenti, hogy eltitkoljuk, milyen sokat tartunk magunkról, és milyen keveset a többiekről."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ