Eurosonic: Azahriah és a Platon Karataev a magyar résztvevő
Dátum: 2022. november 18., péntek, 18:23

A korábban már bejelentett Azahriah mellett a Platon Karataev képviseli Magyarországot a 2023-as Eurosonic Fesztiválon január 18-tól 21-ig.

A rangos európai showcase fesztivál és zeneipari konferencia helyszíne hagyományosan a hollandiai Groningen, ahol a legígéretesebb európai zenei tehetségeket szemlézik. A rendezvény célja az európai zene ismertségének és forgalmának növelése a kontinensen kívül és belül - írták a szervezők.

Eddig 240 előadó került az idei koncertsorozat programjába, amelyet egy szakmai zsűri állít össze a jelentkezőkből.

A Magyarországot képviselő, mindössze 20 éves Azahriah (Baukó Attila) youtuberként kezdte pályafutását, énekesként és dalszerzőként 2021-ben lépett először színpadra. Az év novemberében nyert az MTV EMA helyi előadó kategóriájában, és a OneRepublic előzenekaraként színpadra állhatott zenekarával a Hősök terén.

Idén már számos hazai fesztivál fő fellépője volt, sikert aratott a Sziget fesztivál nagyszínpadán, majd megtöltötte a Budapest Parkot is. A szervezők nemrég jelentették be, hogy 2023. március 10-én a Papp László Budapest Sportarénában fog koncertet adni. DESH-sel közös, A ló túloldalán című lemeze, illetve az azt követő Silbak EP komoly kritikai- és közönségsikert aratott, a Klipszemlén két dalával (a Hundred Sinsszel közös Mindent megbocsájttal, illetve a Four Moodsszal) is győzött.

Azahriah a streaming-toplisták állandó vezetője; a Spotify-on jelenleg mintegy 100 millió, Youtube-on több mint 130 millió lejátszást tudhat magáénak.

A Platon Karataev tavaly vezette a nemzetközi zenei színtéren legpiacképesebb magyar előadók listáját. A nevét Tolsztoj Háború és békéjének egyik szereplőjétől kölcsönző budapesti együttes 2016-ban alakult, egy évvel később jelentette meg első stúdióalbumát (For Her), ezt követte 2020-ban az Atoms, majd idén a Partért kiáltó című lemez. A Platon Karataev - Balla Gergely (gitár, ének), Bradák Soma (dob), Czakó-Kuraly Sebestyén (gitár, ének) és Sallai László (basszusgitár) - 2018-ban európai turnén járt és egy dél-koreai fesztiválon is szerepelt.

Az Eurosonic fesztivál korábban olyan előadók sikeres pályafutását indította el, mint a Fontaines DC, a Celeste, a Christine and the Queens, Stromae, Dua Lipa vagy az Idles. A showcase fesztivál mellett minden évben egy zeneipart átívelő, nagyszabású, négynapos online szakmai konferencia is kapcsolódik a hollandiai eseményhez. Az előadók között ott lesznek az európai fesztiválok, kiadók, booking ügynökségek, zenei streaming platformok képviselői.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ A pénznek, ha el akar jutni hozzám, el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyeket jellemem szab neki."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ