Nemzetközi hárfaversenyt rendeznek Szegeden
Dátum: 2022. november 29., kedd, 7:46

Huszonkilenc ország hatvan fiatal muzsikusának részvételével rendeznek nemzetközi hárfaversenyt keddtől Szegeden.

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója az immár hatodik alkalommal megszervezett rendezvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte, a hárfazenét népszerűsítő, a fiatalabb generációnak bemutatkozási lehetőséget kínáló versenyt 2007-ben indította el Natália Gorbunova, a Szegedi Szimfonikus Zenekar hárfaművésze, a Király-König Péter Zeneiskola hárfatanára.

A verseny, amelynek már nem először biztosít helyszínt a Regionális Összművészeti Központ, olyan megmérettetést jelent, ahol a fiatal zenészek rendszeresen le tudják mérni, mennyit fejlődtek. A megmérettetésen az elmúlt években több mint negyven országból háromszáz hárfaművész vett részt.

Anasztázia Razvaljajeva hárfaművész, a verseny művészeti vezetője elmondta, hogy a zenei tanulmányok teljes spektrumát lefedő versenyen három kategóriában indulnak a növendékek: a 14 alatti zeneiskolások, a legfeljebb 19 éves középiskolások, valamint a 25 évnél fiatalabb pályakezdő művészek.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hárfatanára kifejtette, a verseny programját úgy állítják össze, hogy a szabadon választott művek terén lehetőséget adjanak a versenyzőknek egyéniségük bemutatására, emellett a kötelező darabok révén mégis valamelyest összehasonlíthatóvá tegye a részvevőket. Céljuk a magyar kultúra nemzetközi népszerűsítése is, így a kötelező művek minden versenyen magyar zeneszerzők alkotásai. Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából az idén a zeneszerző műveiből válogattak.

A mindenki számára ingyenesen látogatható, december 4-ig tartó verseny közönsége megismerheti, mennyire változatos módon lehet megszólaltatni a legősibbnek tartott hangszert. A megmérettetés díjait és a versenyhez szükséges hangszereket a Camac Harps francia hárfagyártó biztosítja. A cég ilyenkor mutatja be legújabb fejlesztéseit is, így megszólal majd olyan hárfa a versenyen, amellyel korábban még nem játszottak Magyarországon.

A rendezvény megnyitóját kedden tartják a Reök-palotában, ekkor a 2019-es verseny 25 év alatti kategóriájának győztese, Tatyána Repnikova ad szóló koncertet. Ezt követően mindhárom korosztály versenyeit is a szecessziós épületben rendezik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ ...igazsága mindig annak van, akinek telik rá..."
Reymont
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ