Mahlerrel, Prokofjevvel és francia műsorral indítja az évet a Fesztiválzenekar
Dátum: 2023. január 6., péntek, 14:49

Mahler 9. szimfóniájával, Prokofjev-maratonnal és francia műsorral készül a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az új év első hónapjaira.

Mint a BFZ csütörtöki közleményében írják, Gustav Mahler grandiózus 9. szimfóniáját a cseh-osztrák szerző sohasem hallhatta megszólalni. A mű, amely szabálytalan szívveréssel kezdődik, Fischer Iván zeneigazgató, karmester szerint egy végtelenül személyes búcsú az élettől.

"A zeneszerző hihetetlenül éretten és mesterien bánt a zenekari színekkel, így épített fel egy rendkívül összetett, elképesztően előremutató, látnoki szimfóniát. A furcsa szívverés olykor brutálisan megszakítja a zene áramlását, hogy aztán elvezessen minket a leggyönyörűségesebb és legtragikusabb befejezéshez, amit Mahler valaha komponált" - fogalmaznak a közleményben.

A Fesztiválzenekar január 19-től 21-ig három estén adja elő Mahler 9. szimfóniáját a Müpában; a művet Fischer Iván vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Ugyanott lesz február 4-én a Prokofjev-maraton. A Müpa és a BFZ közös zenei rendezvényén a közönség hallhat szimfonikus mesét a Budapesti Vonósokkal, a MÁV Szimfonikusok Prokofjev legnépszerűbb, ötödik szimfóniáját játsszák, a Győri Szimfonikusok a szerző monumentális balettzenéjéből, a Rómeó és Júlia szvitváltozatából adnak elő részleteket, a Budafoki Dohnányi Zenekar többek között a Kizsé hadnagyot szólaltatja meg, a Pannon Filharmonikusok Balog József zongoraművésszel muzsikálnak együtt, a Fesztiválzenekar koncertjén pedig a Hamupipőke-szvitet hallhatja a közönség. Idén is kamarakoncertek és ingyenes programok teszik teljessé a Prokofjev-programot.

A Fesztiválzenekar február 10-től 12-ig francia műsort ad a Müpában. A New York-i Mostly Mozart Festival és a Cincinnati Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, Louis Langrée a szintén francia zongoraművészt, Jean-Efflam Bavouzet-t hívta el szólistának. A koncerten Ravel gyermeki és komor-drámai arca is megmutatkozik. A Lúdanyó meséi elringatnak, balkézre írt zongoraversenye dzsesszes, zaklatott ritmusaival egészen más világba visz. A szünet után Saint-Saëns utolsó szimfóniája szólal meg.

Az év elején a fentieken túl több telt házas programja is lesz a Fesztiválzenekarnak: barokk koncerteket adnak a Zeneakadémián, Kakaókoncerteket az együttes próbatermében, Midnight Music koncertet a Várkert Bazárban. Emellett egy igazi kuriózummal is készülnek: Bazsinka 60/30 címmel január 14-én (szintén a BFZ próbatermében) annak szentelnek koncertet, hogy Bazsinka József tubaművész harminc éve muzsikál a zenekarban és betöltötte 60. életévét.

A közlemény kitér arra, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar két díjjal zárta a 2022-es évet: a holland NativeDSD szavazásán az év albuma díj és a közönségdíj is a magyar együttesé lett a Bruckner 9. szimfóniájából készült felvételért.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„A legnagyobb dolog a világon: fiatalon meghalni, de lehetőleg minél később."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ