Jótékonysági koncertet ad a Pannon Filharmonikusok zenekar Pécsen és Budapesten
Dátum: 2023. január 25., szerda, 13:44

Edvard Grieg a-moll zongoraversenyét és Dohnányi Ernő II. szimfoniáját adja elő Olli Mustonen finn zongoraművész közreműködésével a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) csütörtökön Pécsen, pénteken pedig a fővárosban. Az együttes a hangversenyek teljes bevételével Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja.

A pécsi zenekar MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: a Lelkében virágzó című koncertet csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen a Kodály Központban, míg pénteken Budapesten a Müpában tekintheti meg a közönség, amely megvásárolt jegyeinek ellenértékével a szívbeteg gyermekeket segítő alapítványt támogatja.

A kommünikében kitértek arra, hogy Magyarországon minden századik gyermek szívhibával, a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességgel jön a világra. A támogatandó alapítvány több mint három évtizede segíti - egyebek mellett orvostechnikai eszközök, gépek beszerzésével - a szívbeteg újszülöttek, csecsemők és gyermekek gyógyulását.

A pécsi és a budapesti, Olli Mustonen finn zongoraművész közreműködésével zajló koncerten Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja a muzsikusokat.

Az est első felében Mustonen Edvard Grieg kirobbanó érzelmekkel teli, fiatalon komponált a-moll zongoraversenyét tolmácsolja a zenekar. A darab a korszak zongoraversenyeitől eltérően kezeli a virtuozitást, kihívás elé állítva a szólistát: csillogóak a futamok, de összességében sokkal inkább a személyesség, bensőségesség határozza meg a szerzeményt.

Dohnányi Ernő szintén fényre törekvő II. szimfóniája a teljes sötétség, menekülés, borzalmak ellenére patetikus győzelmet hirdet, nem bizonytalanul, hanem szilárd meggyőződéssel, méghozzá a romantikusok álomhangnemében, E-dúrban, kimondva, hogy így vagy úgy, de a remény győzni fog - olvasható a PFZ közleményében.

A koncertekről további részletek olvashatók az együttes honlapján, a pfz-hu-n.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„Hazának mindig akkor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül."
Friedrich Dürrenmatt
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ