Farkas Gábor zongoraművész szólóestje után új lemezét mutatja be
Dátum: 2023. március 13., hétfő, 9:45

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Farkas Gábor április 2-án. A zongoraművész Chopin műveiből új lemezt készített, amelyet május 10-én mutat be a Müpában.

Farkas Gábor februári és március eleji Japánban tartott koncertjeit és kurzusait követően lép fel ismét Magyarországon. Április eleji fővárosi szólóestjét megelőzően március 26-án Debrecenben, 28-án Szegeden lép fel - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, zeneakadémiai estjével Farkas Gábor arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy Liszt Ferenc bizonyos művei milyen hatással voltak a későbbi zeneszerző óriásokra, az impresszionistákra. Műsoron lesznek Bach, Schubert, Liszt, Ravel és Debussy művei.

Legújabb albuma áprilisban jelenik meg, ezen Chopin mindkét zongoraversenyének (e-moll és f-moll) felvétele hallható lesz a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Vásáry Tamás vezényletével. A művész régóta kötődik a zenekarhoz, 2003-ban megnyerte a Magyar Rádió nemzetközi versenyét. Érdekesség, hogy Farkas Gábor mestere, Vásáry Tamás, aki idén lesz 90 esztendős, szintén nemzetközileg elismert Chopin-előadó.

Az új Chopin-CD bemutatója május 10-én lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol a koncert előtt pódiumbeszélgetést tartanak Farkas Gáborral és Vásáry Tamással, utána pedig mindkét művész dedikálja az új albumot.

Az idei év másik fő programsorozata májustól decemberig tart: Rahmanyinov születésének 150. évfordulóját ünnepli a zenei világ, és ebből az alkalomból Farkas Gábor a tervek szerint eljátssza Rahmanyinov mind az öt zongoraversenyét, mindegyiket más zenekarral, más helyszínen (Budapesten kívül vidéki koncerttermekben is).

Farkas Gábor 1981-ben született Ózdon, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián 2005-ben diplomázott. Doktori fokozatát is itt szerezte 2014-ben, két konzulense Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán volt. 2000-ben a Baden bei Wienben rendezett Bartók Béla zongoraverseny győztese lett, 2009-ben megnyerte a weimari Nemzetközi Liszt Zongoraversenyt, 2015-ben a New York Concert Artist & Associates által kiírt verseny fődíját; utóbbinak köszönhetően 2016-ban New Yorkban, a Carnegie Hall-ban léphetett fel.

2008-ban Junior Prima díjat, 2009-ben Gundel Művészeti díjat, 2012 márciusában Liszt-díjat kapott. Az utóbbi években a legrangosabb koncerttermekben játszott, például a Lincoln Centerben, a velencei Teatro la Fenicében, a berlini Konzerthausban, a madridi Auditorio Nacional de Musicában, a pekingi NCPA Concert Hallban, a Seoul Art Centerben, a sanghaji Oriental Art Centerben és a Tokyo Bunka Kaikanban. Állandó fellépője a legkiemelkedőbb nemzetközi fesztiváloknak.

Első albuma már a Warner Classics gondozásában jelent meg An Evening with Liszt címmel 2008-ban - a Franz Liszt International Society neki ítélte az év legjobb Liszt-felvétele elismerést. Második albuma 2011-ben a Liszt-év nyitókoncertjének élő lemezfelvétele volt Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, szintén a londoni Warner Classics gondozásában. 2017-es szólóalbumát (szintén Liszt műveiből) a Steinway & Sons Records adta ki, ugyanebben az évben megjelent Schumann-albuma a Hungaroton, Farkas Ferenc Piano Concertino című művének felvétele a Toccata Classics (London) gondozásában jelent meg. Készített felvételeket a Brilliant Classics számára is.

2017-ben a Steinway Artist címet kapta, elfogadta állandó professzori kinevezését a Tokyo College of Musicban, amelynek első európai és egyben legfiatalabb mestere lett. 2019-ben Japánban elnyerte az év hangversenyéért járó Aoyama Music Award-ot. A 2020/21-es tanév óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője, ő irányítja a doktori iskola billentyűs és akkordikus alprogramját is. A 2022-ben általa életre hívott Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál művészeti vezetője.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ