Ismét indul az Artisjus nemzetközi dalszerző tábora
Dátum: 2023. május 24., szerda, 9:45

Tizenegy országból érkeztek szövegírók, zeneszerzők és producerek az Artisjus budapesti nemzetközi dalszerző táborába (Songwriting Camp), hogy szerdától három napon át közösen alkossanak a hazai dalszerzőkkel.

Az Artisjus évente szervezi meg Budapesten nemzetközi dalszerző táborát. Célja a magyar zenei export fellendítése és a hazai és a külföldi szerzők közötti együttműködés ösztönzése - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az ABBA-tag Björn Ulvaeus kezdeményezéséből született svéd dalszerző táborának Magyarországon rendezett eseményei után 2020-tól a szerzői egyesületnek immár saját dalszerző tábora van Artisjus Songwriting Camp néven, eddig tizenhét országból jöttek dalszerzők erre.

Az Artisjus adatai alapján tíz év alatt több mint négyezer olyan dal született, amely magyar és külföldi dalszerző koprodukciója volt. Az elmúlt évtizedet tekintve az összes újonnan született magyar dal 2,3 százalékának megírásában működött közre legalább egy külföldi szerző.

Idén először lesz svájci résztvevője a programnak, rajta kívül Ausztriából, Csehországból, az Egyesült Államokból, Hollandiából, Horvátországból, Lengyelországból, Lettországból, Norvégiából, Szlovákiából és Ukrajnából érkeztek dalszerzők Budapestre, akik hazai kollégáikkal nyolc produceri stúdióban merülhetnek el a kreatív munkában. A huszonegy résztvevő naponta változó felállású, háromfős csapatokban dolgozik azon, hogy egy-egy dalkezdemény vagy kész dal szülessen.

Az első napon a résztvevőknek olyan egyedi zenét kell írniuk, amelyben törekedniük kell a szokatlan, újszerű hangzásokra, például a természetből felvett effektekkel. A második napon a nemrég Majkával közös dallal jelentkező Kaly Rolandnak, valamint Juhos Zsófinak írnak új dalt a csapatok. A tábor utolsó napján az EFOTT fesztivál egyik himnuszát alkotják meg közösen a magyar és külföldi szerzők.

A tábor szervezője és állandó résztvevője Czutor Zoltán, a Belmondo dalszerző-frontembere, az Artisjus Egyesület elnökségi tagja, és Johnny K. Palmer dalszerző-énekes.

A nyolc magyar résztvevő között van Patocska Olivér, az OliverFromEarth frontembere, aki szerzőként dolgozott már együtt Wolf Katival, Rácz Gergővel, Freddie-vel, Vastag Csabával, Opitz Barbival és Dér Henivel. Szintén ott lesz a Berklee College of Music egyetemen diplomázott Gyarmati Fanny gitáros, aki például Ohnodyval és Noirával dolgozott együtt; Csapó Krisztián (KRIZ) dzsessztrombitás; Fegyverneky Levente, a trip-hop fellendítésén dolgozó énekes; Dóczi Péter (TOWPE) producer; Törőcsik Hanna (Kozmofobe) producer; valamint Hildebrand Dorothea és Hugai Dominika énekes.

A tábor külföldi résztvevője az idei Eurovíziós Dalfesztivál osztrák versenyzője, Teodora Spiric (TEYA); Lettországból Kaspars Ansons; Horvátországból Vinko Cemeras; Tammy Niznanska, a Youniverse frontembere, aki 2020-ban az év művésze és az év énekese lett Szlovákiában; valamint a svájci Dana Burkhard (DANA), akinek első albumát nemrég a Swiss Music Awardra jelölték.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Az idő a legdrágább anyag, amiből az életünk készül."
Sütő András
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ