Kezdődik a Muzsikáló udvar programja Szegeden
Dátum: 2023. agusztus 2., szerda, 13:08

A Szeged Trombone Enseble koncertjével szombaton elkezdődik a Muzsikáló Udvar címet viselő programsorozat a szegedi városháza udvarán - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Muzsikáló Udvart először 1970-ben a Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként szervezték meg Vaszy Viktor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a kiváló akusztikájú, 250-300 főt befogadó helyszínen a fesztivál a Dóm téren és az Újszegedi Ligetben látható nagyszabású produkciói mellett is igényes programokat kínáljanak a nézőknek.

A sorozatban elsőként a Setren4 nevet is viselő kvartett lép színpadra, amely homogén hangzásával, hol szikrázóan virtuóz vagy épp lágy, lírai játékával tűnik ki a rézfúvós együttesek közül. Átirataikban folyamatosan feszegetik a harsona adta technikai határokat. Repertoárjuk széles skálán mozog. Megtalálhatóak benne a klasszikus zeneirodalom alapművei, mint Mozart A varázsfuvola-nyitánya, vagy Bartók Román népi táncai, de helyet kaptak ismert filmek legnépszerűbb betétdalai, és nem áll távol tőlük a stílusok keverése sem, mely egy-egy különleges crossover darabban jelenik meg.

A sorozat visszatérő vendége a Fool Moon acappella együttes, amely augusztus 8-án a Vocal Recall című produkciójával jelentkezik. A koncert dalfeldolgozásai között az 1980-as és 90-es évek legnagyobb filmslágerei szerepelnek, melyek műfajukat tekintve pop-, disco, funky és rockdalok. A műsort a dalokhoz kötődő kivetítések, filmrészletek, hangok, vagy az együttes által forgatott humoros videórészletek színesítik.

Két nappal később Dés László szólóestjét hallhatja a közönség. A zeneszerző, szaxofonművész zongoránál ülve írja dalait, és mint fogalmazott, ezután kezdi "felöltöztetni" azokat. A szóló koncerten azonban dallamait úgy mutatja majd meg, ahogy megszülettek, a maguk egyszerűségében, líraiságában.

Hagyományosan az opera műfaja is megjelenik a Muzsikáló Udvar programjában. Idén Gounod Faust, Bizet Carmen, Cilea Adriana Lecouvreur, Catalani La Wally, Erkel Ferenc Bánk bán, valamint Donizetti Don Pasquale és a Szerelmi bájital című művéből csendülnek föl részletek. A Pál Tamás szerkesztette műsorban, melyet a karmester vezet, Horti Lilla, Gál Erika, László Boldizsár, Kiss András és Csuzdi Eszter lépnek föl, zongorán kísér Zalánki Rita.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ A legmagasztosabb dicsőség sokszor a gyalázatból fakad."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ