Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik
Dátum: 2023. agusztus 2., szerda, 13:09

Rick Astley és a Level 42 az idei, 11. Paloznaki Jazzpiknik legismertebb fellépője, mellettük más világhírű külföldi előadók is koncertet adnak csütörtöktől szombatig a Balaton-felvidéken.

Az augusztus 3-i nyitónapon Nik West és Rick Astley, augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation, a zárónapon, 5-én szombaton pedig az Incognito és a Level 42 ad koncertet a nagyszínpadon. A Jazzpikniken négy színpadon több mint negyven előadó játszik három nap alatt.

Nik West amerikai funk-rock, soul énekes és basszusgitárossal olyan világsztárok dolgoztak korábban, mint Prince és Lenny Kravitz. A brit Rick Astley a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb popénekese volt, Never Gonna Give You Up című slágerére mindenki emlékszik. A csúcson hagyta abba, majd ötvenedik születésnapjára megjelent albuma 2016-ban vezette a brit lemezlistát. 2019-ben a Paloznaki Jazzpiknik történetének egyik legsikeresebb koncertjét adta.

A fesztivál második napján a nagyszínpadon előbb a New Yorkban dolgozó svéd formáció, a Dirty Loops lép fel, amelynek Quincy Jones a menedzsere. Utánuk az elektronikus zenét újragondoló, azt keleties és brazil motívumokkal tűzdelő washingtoni duó, a Thievery Corporation következik. A csapat húsz év alatt több mint egymillió lemezt adott el világszerte.

A szombati zárónapon az acid jazzt képviselő brit Incognito ad koncertet, amely már többször járt a Jazzpikniken. A csapat 1979 óta létezik, a Don t You Worry bout a Thing című 1992-es dal volt a legnagyobb slágerük. A Level 42 első magyarországi koncertje a koronavírus-járvány miatt kétszer is elmaradt, idén végre megvalósul. A legnagyobb sikereit a nyolcvanas években arató, Mark King énekes-basszusgitáros által vezetett brit dzsessz-funk csapathoz olyan slágerek fűződnek, mint a Lessons in Love és a Running in the Family. A Level 42 több mint 30 millió lemezt adott el.

A tizenegyedik alkalommal megszervezett paloznaki fesztiválon a hazai dzsesszélet ismert szereplői is fellépnek, köztük a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip Vavra Bencével, a Vanavan, vagy az ODD ID.

A zenei programok mellett a gasztronómia is előtérbe kerül, válogatott street food kiállítók, pezsgők és balatoni borok várják a közönséget. A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet.

A fesztiválon jelen lesz az Együtt az Autistákért Alapítvány, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai részlege, a Gyermekgyógyászati Klinika, a képzett zenészek segítségével hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak ingyenes művészeti képzést biztosító Superar Alapítvány, a fesztiválzöldítéssel foglalkozó Zöldövezet Társulás, vagy a gyerekek környezetvédelmi érzékenyítését végző Jane Goodall Intézet is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Az emberek nem egészségesek, hanem boldogok akarnak lenni."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ