Új évadját kezdi a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Dátum: 2023. szeptember 1., péntek, 19:12

Új évadját kezdi a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely bérletes előadási mellett közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház zenés darabjaiban és számos vendégjátékon vesz részt - közölte Gyüdi Sándor igazgató a társulat pénteki évadnyitó társulati ülésén.

A karmester úgy fogalmazott, az utóbbi évadokat járvány, energiaválság terhelte, az együttes jövő évi állami támogatásának nagysága pedig még bizonytalan. Idén 18 százalékkal sikerült átlagosan emelni a társulat tagjainak fizetését, de még mindig rendkívül alacsonyak a jövedelmek.

A társulat tagjai nyáron a többi közt ajándékhangversenyt adtak a Szegedi Szabadtéri Játékokon, és közreműködtek a fesztivál több másik előadásán. A munka már az évadnyitó előtt elindult, augusztus 29-én az együttes a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencián adott ünnepi hangversenyt - közölte az igazgató.

Mint fogalmazott, komoly feladattal indítja a zenekar az évadot, hiszen vasárnaptól a Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterversenyen játszanak. Szeptember 14-én az együttes az Új Zsinagógában Haydn és Beethoven műveiből tart hangversenyt Pál Tamás dirigálásával, majd egy héttel később Magyarkanizsán kortárszenei koncertet ad. Október 1-jén a Szent Gellért Fesztiválon a Magna Cum Laudéval közösen lépnek föl, október 8-án Zentán Borbély Zoltán latin nyelvű miséjének ősbemutatóját tartják, majd néhány nappal később a Szegedi Nemzeti Színház 140 éves jubileumi gáláján játszanak.

A bérletes hangversenyek sora szeptember 26-án kezdődik, ekkor Dubóczky Gergely, az új művészeti vezető dirigálja az együttest. A társulat a Vaszy-, Fricsay- és Tisza-bérletben játszik, valamint matiné-hangversenyeket ad, koncertezik középiskolásoknak, a kisebbeknek interaktív előadásokat tart a Lázár Ervin Program keretében, novemberben fellép a Vántus István Kortárzenei Héten.

Az együttes fontos feladata a közreműködés a Szegedi Nemzeti Színház produkcióiban. Ezek közül Gyüdi Sándor a Szegedi Kortár Balett a Petőfi-emlékévre színpadra állított Lánglelkű című darabját emelte ki, amely zenéjét öt fiatal komponista írta.

Dubóczky Gergely művészeti vezető kifejtette, feladatának tartja tovább szélesíteni a zenekari repertoárt. Mint mondta, ez a törekvés már az évad programján és a vendégművészek meghívásán is látszik.

A karmester hangsúlyozta, megváltoztak kultúrafogyasztási szokások, ezért meg kell találni a közönség megszólításának új módszereit. Erős, összetartó közösség kialakítása a cél, amely sugározza magából a zene szeretetét, szerinte ezt a közönség is hamar észreveszi.

A társulati ülésen Horváth Gyula klarinétművésznek átadták az év zenésze díjat, amely odaítéléséről az együttes tagjai titkos szavazáson döntöttek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„A megbocsátás az az illat, melyet az ibolya hint arra a cipősarokra, amely eltapossa őt."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ