Meghirdette 2023/24-es évadát az Anima Musicae Kamarazenekar
Dátum: 2023. szeptember 28., csütörtök, 7:43

Meghirdette 2023/24-es évadát az Anima Musicae Kamarazenekar, amely három bérletsorozattal és Vivaldi Négy évszak című művéből készült új lemezzel várja a közönséget, továbbá külföldi meghívásoknak is eleget tesz.

A zene lelkéről elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar, amelynek művészeti vezetője G. Horváth László hegedűművész, a Grandioso bérlettel a Zenekadémián, az Animato bérlettel a Nádor teremben és újdonságként a Klassz(ik) Liget bérlettel az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében várja a közönséget - áll a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Zeneakadémia nagytermébe tervezett Grandioso bérlet a nemzetközi koncertélet kiválóságait vonultatja fel, akikkel sokszínű műsorokat álmodott meg az együttes. Szergej Nakarjakov trombitaművész és Raúl da Costa portugál zongoraművész november 29-én, Perényi Miklós csellóművész 2024. február 8-án, Baráth Emőke énekművész 2024. május 16-án lesz vendége az Anima Musicae Kamarazenekarnak.

Ismét neves hazai hegedűművészek érkeznek egy-egy estére a zenekar élére vendégkoncertmesterként az Animato bérlet előadásaira. A zenekar vendége lesz november 17-én Bánfalvi Béla hegedűművész, a Budapesti Vonósok alapító koncertmestere, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara hegedű tanszakának vezető professzora, december 8-án pedig Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere. Az évad második felében, 2024. január 13-án Oláh Vilmos hegedűművész, a Magyar Rádió Zenekarának koncertmestere, február 24-én Kalló Zsolt hegedűművész, a Capella Savaria koncertmestere lép fel a zenekarral.

Az Erzsébetligeti Színházban induló, Klassz(ik) Liget című új sorozat a kamarazene népszerűsítését tűzte ki céljául. Három estén egy-egy inspiráló zenei nagyváros - Budapest (október 15.), Párizs (november 19.) és Bécs (december 10.) - atmoszféráját idézik meg vonós kamaraművekkel.

Az együttes az Óbudai Társaskörben október 1-jén, a zene világnapján Rolla János vezetésével lép fel, emellett több alkalommal találkozhat vele a közönség A nagy Himnusz sztori közreműködőjeként is.

Hagyományos évadzáró, június 20-i koncertje mellett egy Bachiádával is készül az Anima Musicae Dinyés Soma művészeti koncepciójával. A művész közreműködésével, G. Horváth László szólójával vették lemezre Vivaldi Négy évszak című művét, amely várhatóan 2024 tavaszán jelenik meg a Hungaroton Kiadónál.

Országjáró kamarazenekarként az Anima Musicae folytatja Filharmónia-turnéját Balázs János zongoraművésszel: az idén többek között Keszthelyen, Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben és Zalaegerszegen lép fel, valamint Szergej Nakarjakov trombitaművésszel és Raúl da Costa zongoraművésszel Békéscsabán ad koncertet november 30-án.

A közleményben kiemelik: a kamarazenekar egyik legfontosabb missziója az ifjúság zenei nevelése. Ebben az évadban a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben, valamint a Lázár Ervin Program keretében a zenekar több mint 50 különböző településen ad elő élő klasszikus zenei műsort iskolákban és művelődési házakban.

A zenekar külföldi meghívásoknak is eleget tesz az évadban: a bécsi Musikverein színpadán 2023 novemberében egy osztrák-magyar koprodukcióban vesz részt, 2024 áprilisában Isztambulban és Ankarában játszik Gwendolyn Masin hegedűművésszel. Az együttes 2024 nyarán a portugál Festival Internacional de Música da Póvoa de Varzim, valamint az olasz Emilia Romagna Imola vendége lesz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ