Cziffra Györgyre emlékeznek a Miskolci Egyetemen
Dátum: 2023. november 6., hétfő, 11:50

Emléktábla-avatással, filmvetítéssel, valamint Kovács Kati énekesnő és Balázs János zongoraművész koncertjével emlékeznek Cziffra Györgyre a Miskolci Egyetemen november 8-án.

A Cziffra György Emlékest keretében a világhírű zongoraművészre emlékezik közös rendezvényén a Cziffra Fesztivál és a Miskolci Egyetem - közölték a szervezők az MTI-vel.

November 8-án a Miskolci Egyetem főépületének előcsarnokában avatnak Cziffra György tiszteletére emléktáblát, amelyet Máger Ágnes miskolci festőművész készített.

Ezt követően a zongorista életét feldolgozó, Petrovics Eszter rendezte Cziffra100 - Tele van a két kezem boldogsággal című filmet vetítik a főépületben. A másfél órás alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából, hogy bemutassa a világhírű zongoraművész sorsát és művészetét. A napot a Cziffra György Emlékest zárja, amelyen Kovács Kati és Balázs János ad koncertet a Díszaulában.

Cziffra György a 20. század második felében a nemzetközi koncerttermek ünnepelt zongoristája volt. Harcolt a második világháborúban, majd 1950-ben megpróbálta elhagyni az országot. Menekülése azonban nem sikerült, így politikai fogolyként Miskolcra, a Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem építkezésére került, ahol kőfaragásra osztották be és csak fortélyok árán tudta megkímélni a kezét. Szabadulása után a pesti bárok sztárja lett. Mezei Mária, Puskás Öcsi és sokan mások rajongtak játékáért, különleges improvizációiért. Az 1940-es évek slágerei mellett mindig repertoárján voltak a klasszikus darabok, köztük Liszt és Chopin művei. Parafrázisai, átiratai a mai napig klasszikus zenei koncertműsorok részét képezik.

Ezt az időszakot idézi vissza Kovács Kati és Balázs János estje. A koncerten Kovács Katitól többek között az elmúlt hatvan év klasszikus dalai hangzanak el, Balázs János zongoraművész pedig Cziffra György leggyakrabban játszott repertoárjából válogat. A koncert közben Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ