A Doktor Faustus áll a Zeneakadémia idei kamarazenei fesztiváljának középpontjában
Dátum: 2023. november 11., szombat, 8:06

A Doktor Faustus áll a Zeneakadémia idei novemberi kamarazenei fesztiváljának középpontjában.

A Thomas Mann regénye köré szerveződő kamara.hu november 16. és 19. között világhírű zenészek koncertjeivel, irodalmi beszélgetéssel és gyermekprogrammal várja a közönséget - közölte a Zeneakadémia csütörtökön az MTI-vel.

A hat hangverseny fellépői között van Antje Weithaas és Iréne Duval hegedűművész, Steven Isserlis csellóművész, Rost Andrea és Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes, Mácsai Pál és Bánsági Ildikó színművész, Bársony Péter brácsaművész, Csalog Gábor zongoraművész, Mate Bekavac klarinétművész, Palojtay János zongoraművész, Csáki András gitárművész, Johannes Held énekművész és a Merel Quartet.

Fellépnek a fesztivál művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes is. A zongoraművész-házaspár minden évben egy-egy irodalmi mű köré építi a tematikát. Thomas Mann Doktor Faustusáról úgy fogalmaznak: nemcsak az ördög figurája, ezen keresztül az "ördögi zenék" miatt vonzó egy kamarazenei fesztivál témájának, hanem mert a világirodalom talán legzeneibb regénye.

A repertoár Josquin des Prez motettájától Kurtág György zenéjéig ível, több darabban, így többek között Liszt Mefisztó-polkájában és Tartini Ördögtrilla szonátájában is felbukkan az ördög figurája. Goethe alakja Wolf Goethe-dalaiban jelenik meg, a regény keletkezéstörténetével összefüggésben pedig terítékre kerülnek a háború borzalmai is.

A Hatszemközt című irodalmi esten a két művészeti vezető Bánsági Ildikó színművésszel beszélget, a november 19-i záró koncert utáni Kódán pedig Mona Dániel moderátorral idézik fel a fesztivál témaválasztását és az idei tapasztalatokat.

A gyermekeknek szóló Varázshang ezúttal a Piroska és a farkas alapján készült, A kis piros hegedű és a nagy gonosz cselló című zenés mesével várja a családokat. A művet Anne Dudley Oscar-díjas komponista, szövegíróként pedig Steven Isserlis jegyzi, fellép majd Mondok Yvette (ének), Iréne Duval (hegedű), Steven Isserlis (cselló), Simon Izabella és Várjon Dénes (zongora), a meseillusztrátor pedig gyermekük, Várjon Liána lesz.

A Solti teremben és a Kupolateremben zajló 2023-as fesztivál részletes programja a kamara.hu weboldalon érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ