Nagy Zsolt vezényli az Eufóniák varsói közép-európai zenei fesztivál nagyszabású zárókoncertjét
Dátum: 2023. november 15., szerda, 6:44

Nagy Zsolt karmester vezényli Krzysztof Penderecki Utrenja (Jutrznia) című monumentális, kórusra és zenekarra írt művét az Eufóniák című, ötödik alkalommal megrendezett, pénteken kezdődő varsói közép- és kelet-európai zenei fesztivál záróestjén.

A kilencnapos nemzetközi fesztiválon a térség 12 országának 750 művésze vesz részt, köztük magyarok is. Az idén a "Népi hagyományok" mottóval rendezett koncertsorozaton bemutatják a közép- és kelet-európai zeneirodalom klasszikus és modern darabjait, ezen belül a népzene ihlette műveket.

A rendezvény honlapján közzétett program szerint a pénteki nyitókoncerten a brit BBC Szimfonikus Zenekar lép fel Olari Elts észt karmester vezényletével, szólót játszik Vadim Gluzman neves izraeli hegedűművész.

Az Eufónián immár harmadik alkalommal résztvevő Nagy Zsolt pedig az október 25-i zárókoncertet vezényli. Penderecki Utrenja című művét csaknem 230 zenész - a Sinfonia Varsovia zenekar, a lengyel nemzeti filharmónia kórusa, a poznani fiúkórus és öt szólista - adja elő. Az 1970-es évek elején keletkezett, az ortodox húsvéti liturgia által ihletett, "a halál és a feltámadás színházaként" is emlegetett, két részből álló mű előadásával az 2020-ban elhunyt világhírű lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki emléke előtt tisztelegnek születésének 90. évfordulója alkalmából.

Az idei fesztivál műsorában szerepel Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye is, amelyet a varsói Nemzeti Filharmónia koncerttermében hétfőn Leonora Armellini olasz zongoraművész ad elő a Szlovén Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara kíséretével, Thomas Sanderling vezényletével.

Jövő szerdán a Lakatos zenei barangolásai című koncerten Roby Lakatos hegedűművész lép fel az AUKSO lengyel kamarazenekarral együtt. Az est műsorában Hubay Jenő és Liszt Ferenc darabjai is szerepelnek.

A fesztivált a lengyel kulturális és örökségvédelmi minisztérium intézményeként működő Nemzeti Kulturális Központ (NCK) szervezi 2018 óta, a projekt megvalósításáért az NCK-t 2021-ben a V4-csoport Nemzetközi Visegrádi Díjával tüntették ki.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„Minden piszok, ami nincsen a maga helyén."
Max Planck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ