Hangversennyel emlékeznek Szabó Csaba zeneszerzőre a Francia Intézetben
Dátum: 2023. november 21., kedd, 10:04

A Kortárs kincsek koncertsorozat első részeként a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság emlékhangversenyt szervez Szabó Csaba zeneszerző, népzenekutató, zenetudós, főiskolai tanár előtt tisztelegve, halálának huszadik évfordulója alkalmából december 12-én, Budapesten a Francia Intézetben - közölték az MTI-vel a szervezők hétfőn.

Az ünnepi hangversenyen fellép Virginie Robiliard hegedűművész, a Lausanne-i egyetem professzora, Balog József Liszt- és Lajtha-díjas zongoraművész, a Szent Efrém Férfikar Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy vezetésével, Szabó Péter Liszt- és Lajtha-díjas gordonkaművész, Havay Viktória (ének), Dósai Gergő (furulya, kaval, ének) és Illés Gábor (koboz), valamint a Budapesti Fesztiválzenekar művészei - írták a közleményben.

A beharangozó szerint a műsor Szabó Csaba életművéből válogat. Elhangzanak népdalok a Csángómagyar daloskönyvből, különleges hangzásvilágú művek, mint a Kürt szonatina, az Opus Parvuum Musicale - Rondo concertante, az Ifjúsági vonósnégyes, valamint a Három gyermekdal Áprily Lajos verseire. Válogatás hangzik el a szerző virtuóz zongoradarabjaiból Balog József előadásában, illetve megszólalnak majd férfikarra komponált kórusművek és református zsoltárok az Erdélyi magyar harmóniás énekek a XVIII. századból című gyűjteményből a Szent Efrém Férfikar előadásában.

Felidézték, Szabó Csaba 1936. április 19-én született az erdélyi Maros-Torda megyében, Ákosfalván. Tanulmányait a Marosvásárhelyi Zenei Szakiskolában kezdte, zeneszerzői diplomáját a kolozsvári G. Dima Zeneakadémián szerezte meg. A Marosvásárhelyi Állami Székely Népi Együttes karmestereként indult pályája. 1963-tól 1987-ig volt a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet tanára, ahol zeneelméletet, zenetörténetet tanított. 1978-ban az Öt Dal Dsida Jenő verseire, szoprán hangra és zenekarra című darabjával elnyerte a Romániai Zeneszerzők Szövetségének díját. 1979-tól 1986-ig a Romániai Zeneszerzők és Zenetudósok Szövetsége marosvásárhelyi tagozatának vezetője volt. 1990-ben Csángómagyar daloskönyv címmel jelent meg csángó népzenei lejegyzése Seres András néprajzossal, valamint Szervátiusz Tibor rajzaival. 1988-ban költözött Magyarországra, ahol a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola tanáraként dolgozott. 1999-ben Erdélyi magyar harmóniás énekek a XVIII. századból című tudományos munkája Aranydíjat kapott a Magyar Művészeti Akadémia millenniumi alkotóművészeti pályázatán.

Zeneszerzői és tudományos tevékenységének vezérfonalát a szülőföldjéről hozott népzenei és zenetörténeti hagyomány jelentette. Közíróként zenekritikát, recenziókat, népszerűsítő zenetudományi cikkeket közölt folyóiratokban, gyűjteményes kötetekben. Előadásokat tartott Romániában, Magyarországon, az Egyesült Államokban, Franciaországban.

A hangversenysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja - közölték a szervezők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„Ha meg akarod változtatni a világot, előbb el kell fogadnod olyannak, amilyen."
Bertold Brecht
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ