Latin-Amerika üzenete címmel ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar csütörtökön
Dátum: 2023. november 21., kedd, 10:11

Latin-Amerika üzenete címmel ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar csütörtökön a Zeneakadémián a Brazil Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége együttműködésével, átfogó képet adva a brazil és a latin zenék hangulatáról Marcelo Lehninger karmester vezényletével, valamint a fiatal hegedűs, Guido Sant Anna vendégszereplésével - tájékoztatta a zenekar az MTI-t kedden.

A közlemény szerint a hangverseny műsorán Antonio Carlos Gomes Il Guarany című operájának nyitánya, Maurice Ravel Tzigane című, virtuóz, temperamentumos műve, Pablo de Sarasate Carmen-fantáziája, Heitor Villa-Lobos Brasileira Bachianas No. 2., A caipira-i kisvasút című rövid, illusztratív darabja, Camargo Guarnieri Három brazil tánca, valamint Oscar Lorenzo Fernandez Reisado do Pastoreio háromtételes zenekari szvitjének utolsó tétele, a Batuque szerepelnek. Utóbbi ősi brazil tánc, amelyet ütőhangszerekkel kisérnek.

A MÁV Szimfonikus Zenekar közleményében kiemeli, hogy az est karmestere az 1979-ben Rio de Janeiro-ban született Marcelo Lehninger. Karmesteri és zeneszerzői mesterdiplomáját a New Yorki Bard College-ban szerezte, 2011-ben a Los Angeles-i New West Symphony Orchestra, 2016 óta pedig a Michigan állambeli Grand Rapids Symphony vezető karmestere.

A hangverseny szólistája a 2005-ben, Sao Paoló-ban született Guido Sant Anna hegedűművész. Ötévesen kezdett hegedülni, két évvel később pedig már zenekari kísérettel szerepelt. 2018-2019-ben ösztöndíjjal részt vett az Itzhak Perlman Music Programban, 2018-ban Genfben a Yehudi Menuhin Versenyen közönségdíjat és kamarazenedíjat nyert, 2021-ben pedig első díjban részesült szülővárosában az Ifjú Szólisták Versenyén. 2022-ben első dél-amerikaiként megnyerte Bécsben a Fritz Kreisler Versenyt, majd ugyanebben az évben Christian Tetzlaff helyett beugrással játszotta és vezényelte Brahms Hegedűversenyét a Brémai Német Kamarafilharmónia koncertjén - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ