Átadták a Cziffra Fesztivál díjait
Dátum: 2024. február 27., kedd, 9:53

Díjátadóval és gálakoncerttel zárult vasárnap a Cziffra György Fesztivál: az Életműdíjat idén Eötvös Péter karmester, zeneszerző, zenepedagógus és Csiba Lajosné Emődi Györgyi karvezető, zenepedagógus kapta, Tehetség-díjjal pedig Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt jutalmazták - tudatták a szervezők vasárnap az MTI-vel.

Közleményük szerint a fesztivál záróeseményét a Zeneakadémián rendezték, az ünnepségen Balázs János zongoraművész és a Concerto Budapest zenekara lépett színpadra Keller András vezényletével.

Felidézték, Balázs János 2017-ben alapította a Cziffra Fesztivál díjait, melyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint a kulturális területen végzett több évtizedes kiemelkedő munkásságot és a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket elismerjék. 2024-ben a fesztivál alatt összesen tíz díjat adtak át öt kategóriában. A fiatal díjazottak a Cziffra Fesztivál Tehetségtámogató programjának köszönhetően további koncerteken mutatkozhatnak be.

A tájékoztatás szerint az idén Életműdíjjal elismert Eötvös Péter karmesteri és zenepedagógiai tevékenységének köszönhetően a Holland Rádió Kamarazenekarához, a karlsruhei, majd a Kölni Zeneművészeti Főiskolához került, valamint a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekara, a Göteborgi Szimfonikus Zenekar és a bécsi Rádió Filharmonikus Zenekarának első karmestere lett.

Rendszeresen tanít mesterkurzusokon szerte a világon. Magyarországra való visszaköltözése után megalapította a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványt és az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt. Munkássága elismeréseként többek között 1997-ben Bartók-Pásztory-díjban, 2002-ben Kossuth-díjban, 2017-ben pedig Prima Primissima díjban részesült.

A szintén Életműdíjat kapott Csiba Lajosné Emődi Györgyi karvezető, zenepedagógus hivatásának gerincét a közösségek szervezése, a tehetséggondozás jelentette. Új pedagógiai stratégiát tervezett és valósított meg a Leövey Klára Gimnáziumban. Kiemelkedő munkáját és életművét Artisjus- és Németh László-díjjal ismerték el.

A zsűri tagjai Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója; Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István Rend kitüntetés birtokosa; Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíjasa és Keller András Kossuth- és Prima Primissima díjas hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója voltak - olvasható a közleményben.

A Cziffra Fesztivál február 10. és vasárnap között, immáron kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket a Zeneakadémián, a MOMkultban, az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben, az Ötpacsirta Szalonban, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a Hegyvidék Galériában és az Állambiztonsági Szolgáltatok Történeti Levéltárában. A fesztivál programjain mintegy hatezer ember vett részt - olvasható a közleményben.

A díjak és az azzal járó pénzjutalom támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök. Bővebb információk a fesztiválról a www.cziffrafesztival.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára."
Werner Hofman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ