Május 5-ig várják a jelentkezéseket Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre
Dátum: 2024. április 10., szerda, 13:45

Május 5-ig várják a jelentkezéseket a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amelyet július 4. és 14. között ötödik alkalommal rendeznek meg Budapesten.

A versenyt, amelyre az egész világról várják a 22 évesnél fiatalabb hegedűsök, szólista-tehetségek jelentkezését, a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) nyári programsorozatának részeként rendezik - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég kedden az MTI-vel.

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia docense és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, egyetemi professzor alapította a legendás hegedűtanárra, Fehér Ilonára emlékezve 2017-ben.

A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli, a zsűri elnöke a kezdetektől a legendás Fehér Ilona-tanítvány, Shlomo Mintz hegedűművész és karmester, aki idén nyáron is Budapestre érkezik a Fesztivál Akadémia meghívására.

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny a FAB komplex, háromlépcsős versenyrendszerének legmagasabb szintű megmérettetése összetett versenyanyaggal, két korcsoportban.

A verseny szerves részét képezik a zsűritagok mesterkurzusai. A résztvevők a FAB fesztiválprogramján, annak koncertjein is részt vehetnek. Az eseménysorozat tehát nemcsak arra kíván lehetőséget teremteni az ifjú hegedűsöknek, hogy tehetségükkel megmutatkozzanak a nagyvilág előtt, hanem arra is, hogy a legjobbaktól tanuljanak a mesterkurzusokon és a kamarakoncerteken.

Az elmúlt években a FAB művészei több mint 1100 gyermeknek adtak egyéni mesterkurzust Kárpát-medence-szerte és csaknem 400 tanárral állnak kapcsolatban, akiknek lehetősége van arra, hogy ötpontos, vagy akár 30 pontos akkreditált továbbképzésben elszámolják részvételüket.

A képzésekhez kapcsolódik a FAB versenyrendszere, ahol korosztályonként egyre nagyobb versenyanyaggal mérhetik össze tudásukat a résztvevő gyerekek, fiatalok.

A FAB rendszerében három verseny szervesen épül egymásra. A Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató a legkisebbeknek szól, 6 éves kortól. Ezt követi a Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny, amely kilenc közép-kelet-európai ország versenye 9 éves kortól 22 éves korig. Döntősei automatikusan meghívást kapnak a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amely az egész világra kiterjedő, magas összdíjazással járó verseny, három fordulós nagy versenyanyaggal.

A korábbi négy versenyen alkalmanként 50-70 fiatal mérette meg magát a legtöbb európai országból és az Egyesült Államokból, Kanadából, Japánból, Kínából, Törökországból, Dél-Koreából és Ausztráliából.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„Ha találkozol a sikerrel és a kudarccal, akkor előbb-utóbb rájössz, hogy a kettő majdnem ugyanaz."
Joseph Rudyard Kipling
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ