Jubiláló Diótörő
Dátum: 2005. december 13., kedd, 16:38
750. előadását ünnepli ma este az Operaház repertoárjának egyik legnépszerűbb darabja, A diótörő. Az itthon 1950-ben bemutatott balettet az elmúlt 55 évben összesen 750 ezren látták. A Magyar Nemzeti Balett társulatának vezető szólistái, két Kossuth-díjas művész, Popova Aleszja és ifj. Nagy Zoltán táncolják A diótörő jubileumi előadásának felnőtt főszerepeit, Mária hercegnőt és a Diótörő herceget.

 A világ színházai közül kizárólag a Magyar Állami Operaházban látható A diótörőnek ez a változata, melyben Vaszilij Vajnonen koreográfiája összesen 67 gyerekszereplőt vonultat fel - közülük hárman főszerepet is táncolnak -, ami a világon egyedülálló teljesítmény. Ezt az új verziót 1934-ben mutatta be a leningrádi Kirov Színház balett-társulata, majd 1950-ben jutott el Magyarországra. Ez a darab lett a Magyar Állami Operaház első egész estés nagybalettje, s már eredeti szereplői között is olyan kiválóságokat találhattunk, mint a nemzetközi hírű balettművész és koreográfus, Harangozó Gyula, valamint Kún Zsuzsa, Orosz Adél, Fülöp Viktor és Róna Viktor. 

Az óriási sikerhez a kezdetektől hozzájárultak Oláh Gusztáv költői szépségű díszlet- és jelmeztervei. A csodálatos hangulatú mese 55 éve a közönség kedvence, gyakorlatilag minden évben telt házzal játssza az Operaház a karácsonyi időszakban. Az idei, összesen 14 előadásra is néhány nap alatt elkelt valamennyi jegy.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, nézd meg a temetőjét."
Gróf Széchenyi István
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ