Csöndes parti
Dátum: 2005. december 25., vasárnap, 9:30
Phil Spector, a rock and roll, a popzene és a soul kiemelkedő producere, e stílusok nagy pártfogója nem várhatja ünnepi hangulatban 65. születésnapját. Érthető, gyilkossággal vádolják, még ha nem is egészen világosak az ügy részletei.

Harvey Phil Spector 1940. december 26-án született New Yorkban, Bronxban. Apja eladósodott, ezért öngyilkosságot követett el, a család az ötvenes évek elején áttelepült a nyugati partra, Los Angelesbe. Spector itt kezdett a zenével barátkozni. Nagyon fiatal volt, amikor a Teddy Bears nevű együttes számára megírta a To Know Him is To Love Him című dalt - a cím nem más, mint apja sírfelirata. A dalt tartalmazó lemezt 1958-ban több mint egymillió példányban adták el. Hatalmas siker lett a következő dala, a Spanish Harlem is, nagyon sok átdolgozást ért meg. Producerként az eredetileg Ray Petersen által énekelt Corinna, Corinna című dalt jegyezte, amelyet azután rock and roll- és blueszenészek sokasága tűzött műsorára.

Spector a hatvanas évek elején női vokálegyüttesek felfuttatására „szakosodott" Az ő gyámolításával lett világsztár a Be My Baby-t előadó Ronettes trió és a Then He Kissed Me című dallal nyomuló Crystals lánycsapat. Ike és Tina Turner River Deep, Mountain High című nagyszerű dalának is ő az egyik szerzője. A dal alaposan lemaradt a listákon, Spector az amerikai lemezipar nagyjait hibáztatta ezért.

A hatvanas években ő „találta ki" a Wall Sound nevű hangfelvételi technikát, amely visszhangosítással és sok más effekttel „dúsította" a korabeli felvételeket. E technika egyik jellegzetes darabja, Spector produceri munkájának kimagasló teljesítménye volt a Righteous Brothers You,ve Lost That Lovin Feeling című dala, amely vezette a különböző listákat. A kitűnő szakember később Chert, Leonard Cohent és a Ramones együttest is felkarolta.

A brit rockinvázió idején, a hatvanas évek derekán összebarátkozott a Beatles együttes tagjaival. A Beatles utolsó lemezének, a Let It Be-nek az elkészítésénél is bábáskodott - más kérdés, hogy a lemez végső hangzása miatt alaposan összevesztek Paul McCartneyvel. Később John Lennon Plastic Ono Band, Imagine és Rock and Roll című albumának a társproducere volt, s közreműködött George Harrison első szólólemezének, valamint Lennon Season of Glass című, első posztumusz lemezének munkálataiban is.

Phil Spector 1989-ben a rock and roll halhatatlanja lett, utána azonban már keveset lehetett hallani róla.

Csak 2003 novemberében adott hírt magáról, egy máig tisztázatlan gyilkossági ügy kapcsán. Házában lelőtték Lana Clarkson színésznőt, s a gyanú Spectorra terelődött. Ő váltig tagadta bűntényt, öngyilkosságról beszélt, de többen látták, hogy pisztoly volt a kezében. Az is tény, hogy a nő holtteste mellett is találtak egy revolvert. Hivatalosan vádat emeltek ellene, de egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

Ennek az ügynek még senki nem látja a végét. Spectort ezzel együtt ma is a pop-rock egyik legkiválóbb dalszerzőjeként és producereként tartják számon.

(MTI-Panoráma - Kovács Miklós)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Csak egy szót kell a templomban kimondanod, hogy megházasodj, és csak egy nevet álmodban, hogy elválj."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ