Elhunyt Luciano Pavarotti
Dátum: 2007. szeptember 6., csütörtök, 7:45
Modenában csütörtökre virradóra Elhunyt Luciano Pavarotti olasz operaénekes – jelentette be a művész menedzsere.

A 71 éves művészt, a „Három Tenor" egyikét, az elmúlt évtizedek egyik legszebb hangját tavaly júliusban operálták meg hasnyálmirigy-rákkal. Emiatt félbe kellett szakítania világ körüli búcsúturnéját, amelynek keretében Budapesten is fellépett volna.

Augusztus 8-án Modenában kórházba szállították, de két héttel később hazaengedték. Az elmúlt hetekben már elterjedt a médiában, hogy állapota rosszabbodott, ezt azonban Pavarotti és köre mindig cáfolta, sőt, azt ígérték, hogy a Maestro visszatér a színpadra.

A modenai születésű Lucio Pavarotti 1961-ben debütált az operaszínpadon Puccini Bohéméletében, Rodolfo szerepében, amelyet később szinte azonosítottak vele. A „magas C-k királya" később is elsősorban olasz operában, Puccini, Verdi és Donizetti műveiben remekelt, de már a 70-es évektől gyakran adott önálló ária- és dalesteket. Pályafutásának egyik csúcsaként említik azt az 1993. júniusi koncertet, amelyet a New York-i Central Parkban adott félmillió néző előtt. 1990-től lépett fel rendszeresen a korábban riválisának tartott Placido Domingóval és José Carrerasszal. A „Három Tenor" koncertjei és lemezei milliókat hódítottak meg az opera műfajának.

Az életvidám, nyitott szellemű Pavarotti 1992-től 2003-ig minden évben jótékonysági koncerteket tartott szülővárosában Pavarotti and Friends címmel, ahol a nemzetközi pop-rock szakma legjobbjaival, köztük Elton Johnnal, Bonóval, James Brownnal és Joe Cockerrel énekelt duetteket.

Pavarotti szinte az utolsó percéig dolgozott: tanítványaival szenténekeket vett lemezre, amelynek megjelenését 2008 tavaszára tervezte.
71 éves korában csütörtökre virradóan Modenában elhunyt Luciano Pavarotti, minden idők egyik legsikeresebb és legcsodáltabb operaénekese, három évtizeden át a tenorok királya.

                                         Életrajz

Pavarotti 1935. október 12-én született Modenában. Apja pék és amatőr énekes volt, aki még nyolcvanon túl is fellépett, anyja dohánygyárban dolgozott. Ő kisfiúként a helyi templomban énekelte az altszólamot, majd amikor hangja mélyülni kezdett, a városi kórusba igazolt át. Rövid ideig volt iskolai tanító és biztosítási ügynök, sőt futballista, játékával helyi sztár lett. A sikeres kórus azonban az éneklés felé terelte és komolyan nekilátott hangja képzésének. Hivatalosan 1961. április 29-én debütált Reggio Emiliában, Puccini Bohéméletében. 1963-ban Hollandiában mutatkozott be, majd 1965-ben meghódította a milánói Scala híresen igényes közönségét is. 1966-ban a londoni Covent Garden színpadán Donizetti Az ezred lánya Toniójaként - a tenoristákat rettegésben tartó áriában - példátlan könnyedséggel énekelte ki egymás után kilencszer a magas C-t.

A bravúrt a New York-i Metropolitan közönsége előtt is megismételte 1972-ben, ekkor rekordot jelentő 17 alkalommal hívták ki a függöny elé. A következő két évtizedben egyre mackósabb alakja uralta a világ operaszínpadait: szó szerint a világ minden táján fellépett, a nyolcvanas években a kínai közönséget is elkápráztatta. 1977-ben Amerika elbűvölten figyelte a televízióban a Bohémélet előadását a Metropolitan Operából Pavarottival a főszerepben - ez volt minden idők egyik legnézettebb operaközvetítése. A zenerajongók nagy szerencséjére Pavarotti művészete teljében lett világhírű, s minden nagy szerepét hangfelvételek örökítik meg. Puszta neve is hatalmas tömegeket vonzott, a londoni Hyde Parkban 150 ezren, Párizsban az Eiffel-torony tövében 300 ezren hallgatták, a New York-i Central Parkban pedig félmilliós tömeg gyűlt össze ingyenes koncertjére. Arany- és platinalemezeinek se szeri, se száma és több Grammy-díjjal is kitüntették. Budapesten is többször vendégszerepelt. 2003-ban a Met-ben adta búcsúkoncertjét, ahol bejelentette, hogy hetvenedik születésnapján végleg visszavonul.

Pavarottit sokan és sokszor vádolták azzal, hogy üzletet csinál a zenéből. A kritikák akkor erősödtek fel, amikor 1990-ben a Nessun Dorma című Puccini-ária lett előadásában a labdarúgó világbajnokság dala. Ugyanettől az évtől kezdve José Carreras és Placido Domingo társaságában adott koncerteket. "A három tenor" repertoárjába könnyed darabokat is felvettek, popzenésznek is becsületére váló sikereket arattak, és közelebb hozták az emberekhez a magas művészetet.

Pavarottitól nem állt távol a jótékonyság sem: évről évre koncerteket adott barátaival, amelyek bevételét nemes célokra ajánlotta fel. Nevével versenyeket is szerveznek, amelyek célja a fiatal tehetségek felkutatása.

Több évtizedes házasság után elvált feleségétől és elvette titkárnőjét, majd hatvanon túl ismét apa lett. 2004-ben betegsége miatt visszavonult a színpadtól.

2006-ban világ körüli búcsúturnét kezdett, ezt azonban egészségi állapota miatt félbe kellett szakítania, s tavaly júliusban hasnyálmirigy-rákkal operálták. Az utóbbi hetekben már elterjedt a hír, hogy állapota rosszabbodott, ezt azonban Pavarotti és köre mindig cáfolta, sőt, azt ígérték, hogy a Maestro visszatér a színpadra.

Egy korábbi interjúban arra a kérdésre, hogy mit vinne magával egy lakatlan szigetre, azt felelte: Verdi Requiemjét, mert ott úgyis hamar meghal az ember. Ráadásul - tette hozzá -, tenoristaként már igen csak hozzászokott a meghaláshoz

(MTI-Sajtóadatbank)


 

 
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Az igazságot nem ismerem, következésképpen hogyan is hazudhatnék?"
Maxim Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ