Lemezbemutató jazzkoncert a Zeneakadémián
Dátum: 2006. január 4., szerda, 16:08
Gadó György Psyché című igényes albuma és a Trio Midnight Meets Lee Konitz - Live at Dinant Jazz Nights című lemeze örvendeztette meg a közelmúltban a jazz hazai rajongóit. E műfaj kedvelőinek szól a Dés László - Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble Contemporary Gregorian című korongját bemutató január 9-i koncert a Zeneakadémián.

A Contemporary Gregorian című lemezen egy négytagú énekegyüttes és egy szabad zenét játszó jazz-quartet két műfajból egy harmadikat hoz létre. A középkor, a reneszánsz és a XXI. század zenéje találkozik e produkcióban. A lemezen és a koncerten a gregorián tételek mellett Perotinus, Stoltzer, Festa, Gibbons és Lassus művei hangzanak el.

Dés László 1974 óta van jelen a magyar zenei életben. Szólista-díjakat nyert jazzfesztiválokon San Sebastiantól Karlovy Vary-ig, 1979-ben saját zenekart alapított Dimenzió néven, Snétberger Ferenccel és Horváth Kornéllal 1987-ben szervezte meg a kamarazenét játszó, különleges összetételű Trio Stendhal együttest. Lemezeiket az egész világon terjesztik. Koncerteztek Európa több országában és Indiában. Dés több magyar film zeneszerzője, kortárs zenei művek alkotója, írt musicalt és popzenét.

A Dés Lászlóval fellépő Balázs Elemér Quartetben Balázs József zongorázik, Szandai Mátyás bőgőzik és Balázs Elemér dobol. Balázs Elemér mintegy másfél évtizede készítette első lemezét és 50 albumon dobol. Játszott többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Vukán Györggyel és Babos Gyulával.

A Mizsei Zoltán (bariton) vezetésével fellépő Voces4 együttesben Hegyi Barnabás (kontratenor), Gyulai Csaba (tenor) és Demjén András (basszus) énekel.

Balázs Elemér is tagja Magyarország egyik legkitűnőbb jazzformációjának, a Trio Midnightnak, amely Trio Midnight Meets Lee Konitz - Live at Dinant Jazz Nights címmel jelentetett meg új lemezt. Mint a címből is kiderül, Lee Konitz, kiváló amerikai altszaxofonos is közreműködik a lemezen, amelyet a 2000. évi belgiumi Dinant Jazz Nights fesztiválon vettek fel.

A Trio Midnight tagja Balázs Elemér mellett Egri János bőgős és Oláh Kálmán zongorista. Az 1990-ben létrejött formáció a hazai mainstream jazz népszerű együttesének számít. Az idén 78 éves Lee Konitz bebizonyítja, hogy nem érdemtelenül tartják évtizedek óta a világ egyik vezető altszaxofonosának. A lemezen a jazz standardek mellett Lee Konitz két saját szerzeménye is helyet kapott rajta.

Gadó Gábor Quartetjének Psyché című albuma elsősorban szerzői lemez. Költői hangulatú szerzemények sorakoznak rajta, elsősorban a görög kultúra, a görög népzene hatása érezhető rajtuk. A lemez bővelkedik nagyszerű szólóprodukciókban. Gadó Gábor gitáros mellett Matthieu Donarier tenorszaxofonon és basszusklarinéton játszik, Sébastien Boisseau nagybőgőzik, Joe Quitzke dobol. A közreműködők között van Bacsó Kristóf (alt- és szopránszaxofon), Pados Balázs (klarinét), Schreck Ferenc és Nagy Viktor Dániel (harsona), Sipos Gábor (hegedű), Balogh Endre (cselló) és Szalai Péter (tabla, nakkara, ütőhangszerek)

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
Aforizmák
„A nevetés bölcsebbé tesz bennünket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ