Magyar szimfonikus körkép
Dátum: 2006. január 14., szombat, 12:25
A magyar zenei élet sokszínűségét hivatott bemutatni a Symphonia Hungarorum hangversenysorozat, amelynek keretében tizenhárom fővárosi és vidéki zenekar lép majd fel a Művészetek Palotájában. A sorozat január 23-án a Debreceni Filharmonikus Zenekar koncertjével indul, s február 28-án a Győri Filharmonikusokkal zárul.

A koncerteken e két együttes mellett a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Zuglói Szent István Király Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Pannon Filharmonikusok, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Danúbia Szimfonikus Zenekar, és a Szegedi Szimfonikus Zenekar, lép fel.

A Művészetek Palotája tavalyi hivatalos megnyitása előtt - 2005 januárja és márciusa között - szinte naponta léptek fel magyar szimfonikus zenekarok a Nemzeti Hangversenyteremben.

E „spontán" bemutatkozás nyomán született meg a gondolat, hogy a sorozatot ismételjék meg, de immár tervezetten, a hagyományteremtés szándékával. A résztvevő zenekarok műsorukat szabadon szerkeszthették meg, az egyetlen kérés az volt, hogy minden koncerten hangozzék el egy XX. vagy XXI. századi magyar zenemű is.

Az együttesek eleget tettek ennek a feltételnek, s számos érdekességet tűztek műsorra. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar például Szőllősy András III. concertójával lepi meg a budapesti közönséget: a tizenhat szólistára írt műben minden hangszer önálló szólamot játszik, ám ezek tömbökbe állnak össze, s felelgetésük adja - a barokk concertókhoz hasonlóan - a kompozíció ritmusát.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Dubrovay László Concerto ütőkre és zenekarra című művét adja elő, azt a kompozíciót, amelyben a zeneszerző szándékai szerint „minden - dráma, líra, humor, virtuozitás - játék csupán, ami a mű végén fuvallatként illan el".

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Kodály Galántai című szerzeményét választotta - azt a darabot, amelyet 1933-ban az akkor nyolcvanadik születésnapját ünneplő zenekar felkérésére írt a zeneszerző.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarnak Dubrovay László After Mozart című darabjára esett a választása, amelyet a zeneszerző az Európai Rádiók Egyesületének felkérésére Mozart születésének 250. évfordulójára komponált. E művel Dubrovay László szándékai szerint azt kívánta ábrázolni, hogy miként képes egy géniusz energiákat sugározni különböző korok és emberek számára.

Petrovics Emil Zongoraversenyét tűzte műsorára a MÁV Szimfonikus Zenekar, amelyet a zeneszerző 1999-ben Prunyi Ilonának ajánlott. Így a koncert érdekessége, hogy a darabot Prunyi Ilona közreműködésével adja elő a zenekar.

(MTI-Panoráma)

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ A barát az egyetlen, aki ki tudja javítani a hibáidat – de van annyi esze, hogy meg se próbálja."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ