Átadták a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány díjait
Dátum: 2006. január 14., szombat, 12:38
Gergely János akadémikus, orvos, immunológus és Rolla János hegedűművész vehette át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány két fődíját szombaton Budapesten. Az alapítvány kuratóriuma az immunológiai kutatói életművéért és több évtizedes iskolateremtő professzori munkájáért ítélte Gergely Jánosnak a fődíjat. Rolla János nemzetközileg elismert szólóművészi pályájáért és több évtizedes hangversenymesteri tevékenységéért vehette át ugyanezt a kitüntetést.

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány az oktatás, a kultúra, a közművelődés és a tudomány területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségek elismerésére 1993-ban alapított díjakat.

Pázmány Péter felsőoktatási díjban részesült Fésüs László akadémikus, orvos a sejtbiológiai kutatásokban nemzetközileg elismert eredményeiért és több évtizedes kimagasló felsőoktatási tevékenységéért;

Huszti Péter színművész, rendező, egyetemi tanár a magyar képzőművészetben és a Színművészeti Egyetem irányításában végzett kiváló munkájáért;

Mezey Barna jogtörténész egyetemi tanár a jogászképzés terén végzett nagy hatású, több évtizedes oktatói munkájáért;

Préda László orvos, kardiológus, egyetemi tanár a tudományos kutatói, a professzori és gyógyító munka egységét megvalósító kiemelkedő munkájáért.

A Deák Ferenc kutatási díjat nyert el Csete László egyetemi tanár és Keserű Bálint művelődéstörténész.

Megosztott Deák Ferenc-díjban részesült Somorjai Árpád Ádám teológus és Zombori István történész, muzeológus.

Doba László gimnáziumi igazgató, Mann Miklós neveléstörténész és Pálmainé Orsós Anna kapta a Trefort Ágoston közoktatási díjat.

Az alapítvány Kodály Zoltán közművelődési díjat adományozott Berkesi Sándor karvezető középiskolai tanárnak, Papp Lászlóné szövő művésznek és Vincze Tamásné népművelőnek.

A Kemény Zsigmond-díjat Soós Kálmán főiskolai tanár míg a Nemes Nagy Ágnes-esszédíjat Losonczi Ágnes kapta.

Glatz Ferenc akadémikus, az alapítvány kuratóriummának elnöke díjátadás megelőzően köszöntő beszédében azt mondta: "olyan kultúrpolitikára van szükség a következő esztendőkben, amely kultúrpolitika most már a világ kultúrájában tudja elhelyezni a magyar kultúrát".

Újra kell gondolni a magyar nemzet kultúrpolitikai orientációját, az egyoldalú nyugat-európai irányzatot fel kell, hogy váltsa egy világra nyitottság - hangsúlyozta.(MTI)

 

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ ...miről beszélhet egy rendes ember a legnagyobb élvezettel? A felelet: saját magáról."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ