A világ minden nyelvén
Dátum: 2006. január 18., szerda, 12:14
„Alig vitatható, hogy a fennállásának ötvenedik évfordulójához közeledő Bartók Vonósnégyes primáriusa, Komlós Péter a huszadik századi magyar kamaramuzsikusok csillagrendszerének egyik legfényesebben ragyogó, három holddal körülkeringett bolygója. Torokszorongató nevekből összeálló csapatok előzték meg ezt a mindmáig egyedülállóan muzsikáló kvartettet; elég, ha Waldbauer, Léner, Tátrai nevét leírom, s a mesterekét: Weiner Leóét vagy Mihály Andrásét.” – írta Petrovics Emil a Bartók Vonósnégyes primáriusának (A Primárius!) 70. születésnapján.
Majd így folytatta: „Repertoárjuk hatalmas: a Haydn-, Mozart-, Beethoven-kvartettek világteremtéshez hasonlatos fundamentumának tökéletes birtoklása és interpretációja, mindmáig fiatalos lelkük meleg otthonossága a romantika, Schumann és Brahms titkokkal teli világában, és... És a számomra és mindannyiunk számára annyira fontos Bartók- és Kodály-művek leghitelesebb, magyarul – és a világ minden nyelvén – zavar nélkül érthető, gazdagon fogalmazott tálalása.”

Az 1957-ben alapított kvartett idén közeledik a 4000. koncertjéhez, és az elmúlt közel fél évszázadban – nem kis büszkeséggel nyilatkozta Komlós Péter a közelmúltban – „talán ötöt kellett lemondanunk betegség miatt”. A vonósnégyes 1963-tól Bartók Béla nevét viseli, de „mi soha nem akartunk Bartók-specialisták lenni, csak akkor és ott játszunk Bartókot, ahol és amikor felkérnek rá”. A világban – az Egyesült Államokban pedig rendszeresen – igen gyakran kérik erre az együttest, így Bartók hat vonósnégyesét „külön-külön vagy hétszázszor eljátszottuk koncerten, és kétszer lemezre vettük.” Ennek ellenére, vagy éppen ezért, „mind a mai napig találunk bennük újdonságokat.”

Ma már a zenetörténet lapjaira tartozik, hogy amikor 1970-ben, Bartók halálának 25. évfordulóján Komlós javaslatára műsorra tűzték a hat vonósnégyesből álló teljes ciklust – melyre korábban nem volt példa Budapesten – „még a csilláron is lógtak”, miközben a közönségszervezők kétségesnek tartották a vállalkozás sikerét. „Ettől kezdve nyertek polgárjogot Bartók vonósnégyesei.” – emlékezett vissza az együttes első hegedűse a hőskorszakra. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon három alkalommal is fellép a Bartók Vonósnégyes, kétszer névadójuk egy-egy kvartettjét is megszólaltatják. Március 25-én, a megújult Bartók Béla Emlékházban a VI. vonósnégyes hangzik el, a koncert másik fellépője a Magyar Rádió Gyermekkórusa lesz. Március 30-án pedig a MTA Roosevelt téri Dísztermében a II. vonósnégyest adják elő.

A műsoron szerepel még Beethoven C-dúr vonósnégyese (Op. 59/3) és egy Magyarországon ritkán játszott francia mester, Ernest Chausson rendhagyó hegedű-zongora versenye, melynek szólóit a brazil származású kiváló zongorista, Ricardo Castro és Stuller Gyula hegedűművész játssza. Egy héttel korábban, ugyanitt, klasszikus művekből álló koncerten hallhatjuk a Bartók Vonósnégyest. Beethoven e-moll kvartettje (Op. 59/2) mellett elhangzik Mozart g-moll vonósötöse, valamint az Ensemble de Valère közreműködésével Mendelssohn Esz-dúr oktettje.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ Az ember nem lehet elég óvatos ellenségeinek megválogatásában."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ