A magyar zene utazó nagykövete
Dátum: 2006. január 20., péntek, 12:07
A mai napon, vagys január 20-án ünnepli ötvenötödik születésnapját Fischer Iván karmester. Fischer Iván 1984-ben lett érdemes művész, 1998-ban Göncz Árpád Köztársasági Elnöki Arany Emlékérem kitüntetést, a davosi Világgazdasági Fórum Kristály-díjat adományozott neki. A csodálatos mandarin felvételével a BFZ nyerte a Gramophone-díjat, ezt magyar zenekar még sosem kapta meg. Több lemezük nyerte el a francia zenei lapok Choc-díját, valamint Arany Diapason-, Telerama-, Arte, MUM és Erasmus díjakat. Fisher 2005-ben Budapest Díszpolgára lett.

1951-ben Budapesten született, apja Fischer Sándor karmester, dramaturg és librettófordító, bátyja Ádám is karmester lett. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, gordonka szakon Kertész Ottónál, majd a bécsi Zeneakadémia karmesterképző szakán Hans Swarowskynál végezte, a Salzburgi Mozarteum régi zene szakán mestere Nikolaus Harnoncourt volt.

1974-ben Firenzében, 1976-ban Londonban nyert karmesterversenyt. A Royal Philharminic Orchestra élén Londonban debütált 1976-ban, operakarnagyként a Don Giovannival Zürichben 1977-ben - ezt Budapesten is vezényelte, a színpadról, Ljubimov emlékezetes rendezésében. A newcastle-i Northern Simfonia zeneigazgatója volt 1979-82 közt, 1980-tól rendszeresen szerepelt a London Symphony Orchestra dirigenseként, illetve vezényelte az amszterdami Concertgebouw zenekart és a Berlini Filharmonikusokat. A Los Angeles-i Filharmonikusokkal mutatkozott be Amerikában. 1984-89 között a kenti opera zeneigazgatója, 1990-95 közt a Cincinnati Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarnagya volt, s 1994-ben ő volt az első külföldi a holland, naardeni passiók száz éves története során, akit Bach Máté passiójának dirigálására kértek fel. 2001-2003 közt a Lyoni Opera zeneigazgatója volt, 2001-ben Mozart Idomeneóját rendezte meg a párizsi Opera színpadán. 1995-től a Philips lemezgyár exkluzív karmestere, a legnagyobb zenekarok állandó vendége, ma az amerikai Nemzeti Szimfonikusok vezető vendégkarnagya.

Kocsis Zoltán zongoraművésszel alapította 1983-ban a Budapesti Fesztiválzenekart, amellyel tevékenysége összenőtt. A BFZ egyesületként jött létre, ez akkor a magánkezdeményezés egyetlen jogi lehetősége volt. Nem kaptak támogatást, nem volt se próbatermük, se rendszeres jövedelmük, koncert- és lemezbevételeiket osztották szét. Később szponzoráló cégeket találtak, s a zenészek 1992-ben - amerikai mintára - független alapítványt hoztak létre, amit egyéni támogatókból és a közönségből alakult, díjazás nélküli kuratórium vezeti.

A BFZ Fischer új módszerei és magas követelményei révén a legsikeresebb magyar együttes lett, amelyet a világ legjobb zenekarai közt jegyeznek.

Fischer Iván 1984-ben lett érdemes művész, 1998-ban Göncz Árpád Köztársasági Elnöki Arany Emlékérem kitüntetést, a davosi Világgazdasági Fórum Kristály-díjat adományozott neki. A csodálatos mandarin felvételével a BFZ nyerte a Gramophone-díjat, ezt magyar zenekar még sosem kapta meg. Több lemezük nyerte el a francia zenei lapok Choc-díját, valamint Arany Diapason-, Telerama-, Arte, MUM és Erasmus díjakat. Fisher 2005-ben Budapest Díszpolgára lett.

Fischer Iván érdeklődése a barokktól a kortárs zenéig terjed, számos ritka vendéget, szólistákat és karmestereket hozott Budapestre, Yehudi Menuhintól Solti Györgyig. Koncertjei olykor különleges élményt adnak, velencei gondolást is felléptetett, titok-koncerteket, egyforintos hangversenyeket vezetett be, kakaókoncertet rendez kisgyerekeknek. 2005-ben a Művészetek Palotájában Mahler-Ünnepet alapított, Haydn-Mozart esteket tart Óbudán, a Hősök terén nagy szabadtéri előadásokat rendez.

A BFZ rengeteget szerepel külföldön, Fischer Iván a magyar zene utazó nagykövete. A kultúrát tartja az ország nagy lehetőségének: szerinte itt versenyképesebbek lehetünk, mint a mezőgazdaságban vagy az iparban.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ