Nagy sikerű Bartók koncert Párizsban
Dátum: 2006. január 22., vasárnap, 12:50
Perceken át ünnepelte Sebestyén Mártát, a Muzsikás Együttest és a Takács-vonósnégyest közös Bartók-koncertje végén szombaton a teltházas közönség a közel ezer férőhelyes párizsi Théatre de la Ville-ben. Két évvel ezelőtti első közös amerikai koncertsorozatuk után 15 fellépésből álló európai turnéjuk egyik fő állomásaként a francia főváros egyik legrangosabb zenei és színházi központjában adta elő kétórás Bartók és gyökerei című műsorát Sebestyén Márta, a Muzsikás Együttes és a Takács-vonósnégyes.

A Theatre de la Ville színpadán mindkét együttes és Sebestyén Márta is külön-külön már többször fellépett, ezért saját bevallásuk szerint nagy izgalommal várták hogyan fogadja őket együtt a már ismerős párizsi közönség.

A Muzsikás és Sebestyén Márta negyedórás népzenei összeállítását követően a kvartett Bartók IV. vonósnégyesét játszotta el, úgy hogy annak tételei között a Muzsikás magyar népzenét szólaltatott meg.

A szünet után Bartók 44 duó két hegedűre című művéből következtek részletek. Először a Muzsikás eljátszotta azokat a dallamokat, amelyek Bartókot ihlették a duó komponálásakor, majd Sipos Mihály, a Muzsikás hegedűse és Schranz Károly, a kvartett művésze játszották el a Bartók-részleteket. Sebestyén Márta nagy humorral előadott dudautánzásokat énekelt, amelyet Bartók Szonatinájának Dudások és Medvetánc című részlete követett a kvartett előadásában a Muzsikás nagybőgősének, Hamar Dánielnek kíséretével. Ezt követően Sebestyén Márta előadta a Pakulár balladát vonós kísérettel.

Az est csúcspontjának a Bartók Román népi táncok című művéből készített összeállítás bizonyult, amelyben a két együttes egymást váltogatva játszott. A vonósnégyes a Bartók által átírt táncokat, a Muzsikás pedig ugyanezeket eredeti változatban játszotta, s az utolsó gyors tételt pedig közösen adta elő a nyolc zenész egy méhkeréki tánc stílusában. A Bartók-mű és a népzene örömteli előadásnak ható egybeolvadása után a francia közönség üdvrivalgásban tört ki és percekig tapsolta a magyar művészeket.

Hamar Dániel, a Muzsikás vezetője a koncert után az MTI-nek elmondta: Joseph Horowitz amerikai zenetörténész ötlete volt, hogy a két együttesnek együtt kellene játszania, ami az Egyesült Államokban, az aspeni fesztiválon jött létre először akkor még egy egész más programmal. A Bartók-év alkalmából összeállított közös műsor már kifejezetten a Muzsikás kezdeményezése volt a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzőjének munkássága és a népzene közti kapcsolat megvilágítására. A két együttes célja nem tudományos előadás, hanem egy olyan élvezetes koncert létrehozása volt, amely kétfajta zenéből épül fel. Szándékuk szerint a népzene és Bartók művei nem kioltják, hanem kiegészítik és erősítik egymást.

A Bartók és gyökerei című koncert felcsendül Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban és Portugáliában is, de magyarországi helyszín egyelőre nem szerepel az együttesek naptárában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A legmagasztosabb dicsőség sokszor a gyalázatból fakad."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ