Bartók évforduló
Dátum: 2006. január 24., kedd, 10:15
Bartók-emlékév az idei, 125 évvel ezelőtt született a világhírű magyar zeneszerző. A Magyar Rádió egykori harmadik programja, amelyet már régóta Bartók Rádióként ismerünk, az évfordulós műsorsorozatok mellett az év során az összes Bartók-művet programjára tűzi.

Százhuszonöt éve született Bartók Béla, és ez szerencsére alkalmat ad arra, hogy életművéből egyre több elhangozhassék. A különböző programok sorából kiemelkedik az a vetélkedő, amelyet a Kárpát-medence középiskolásai számára a Magyar Zenei Tanács és a Magyar Rádió rendez. Az „Elindultam szép hazámból" vetélkedő országos döntője május 14-én lesz Budapesten. Az évforduló kapcsán a koncert- és színházi előadásokon túl a Bartók Rádió egész évben műsorsorozatokat szentel névadójának. A programokról Veiss Gáborral, az adó hangverseny-szerkesztőségének vezetőjével beszélgetünk.

– Nálunk a Bartók-programsorozat már tavaly elkezdődött, amikor halálának 60. évfordulója volt. Vagyis, másfél évig tart a mi Bartók-évünk. A nyitórendezvényen a Rádiózenekar adott koncertet, amelyen a Kékszakállú herceg vára is elhangzott, és az évet ugyancsak az ő koncertjükkel szeretnénk befejezni. Ekkor, 2006. november 11-én Fischer Iván vezényli majd a Rádiózenekart. A Fából faragott királyfi zenéje biztos pontja a műsornak, de hogy a Hegedűverseny vagy a Brácsaverseny társul majd hozzá, az még nem dőlt el. Az a szándékunk, hogy lemezekről vagy felvételről, de ez időszak alatt a nagy zeneszerző összes műve elhangozzék, vagyis a szóló zongoraművek után, külön sorozatban a kórus, külön a szimfonikus, és külön a kamaraművek. A hangverseny-szerkesztőség csak egy-egy kamarakoncerttel jelentkezik a Rádió Márvány-termében, illetve a Bartókon, a Zongoraciklus 2006-sorozatunkban a művészek többsége idén Mozart - akinek 250. születési évfordulója van -, és Bartók-műveket szólaltat meg – hangzott el Veiss Gábor összefoglalója.

– A hangversenyeken kívül milyen évfordulós programokkal jelentkeznek?

– Szerencsére, gazdag műsortervet kínálhatunk. A Hét zeneműve sorozatban négy adást szentelünk Bartók Bélának, A Magyar zene évszázadai sorozatban, minden hónap első adásában, vagyis tizenkét alkalommal róla beszélgetnek. Megszólal felvételről többek között Kodály Zoltán, Szigeti József, Doráti Antal, Szabolcsi Bence, Ferencsik János, Yehudi Menuhin. Megismétlünk hajdani, nagy sikerű Bartók-műsorokat. Így Kroó György dokumentumjátékát, majd Szabolcsi Bence hat elemzését (elhangzott 1956-1970 között), Bartha Dénes 1963-as Debussy és Bartók-előadását. Egy tizenkét részes sorozatban emlékeket idézünk az MR hangarchívumából, hat alkalommal Somfai László előadása hangzik el Bartók műhelyében címmel. Három egyórás műsor keretében, három vonósnégyest és ezek műelemzését követhetik nyomon. Műsorra kerül a Hegedűverseny 1939. március 23-i bemutatójának felvétele is, amelyen az Amsterdami Concertgebouw zenekara játszott, Willem Mengelbert vezényletével. S a zeneszerzőt magát is hallhatjuk egy 1944-es felvételről – tudatta a szerkesztőség-vezető.

Természetesen, sok-sok népzenével kapcsolatos műsor is elhangzik. Hollós Máté és Máder László sorozatában a fonográfról és partitúra kapcsolatáról, Dévai János pedig a Bartók-művek népzenei gyökereiről és külön három részben a zeneszerző népdalgyűjtő útjairól beszél. Az egész évet végigkíséri az öt bartóki dialektust elemző és bemutató, százhét részben, vagyis, heti két alkalommal elhangzó sorozat. A rádióújságban a műsorokra kis Bartók-képpel hívják fel a figyelmet.

– A születésnapon, március 25-én, megrendezzük a Bartók Rádió napját. Kamarahangverseny lesz délben a Márvány-teremben, 14 órától kóruskoncert a 6-os Stúdióban, 16 órától a Bartók-ház megnyitási ünnepségét közvetítjük, 18 órától Krausz Adrienn Bartók-zongoraestet ad, 20 órától pedig a Nemzeti Filharmonikusok előző esti hangversenye hangzik el majd felvételről, amelyen Kocsis Zoltán és Ránki Dezső is közreműködik.

– Gazdag a program, de jó lenne többször is hallani a zeneműveket.

– A terveinket behatárolják anyagi lehetőségeink. Megköti kezünket a jogdíj. Akár lemezről, akár koncertről hangzanak el a művek, fizetnünk kell, és nem is keveset. A Concerto például több tízezerbe kerül. A három színpadi mű már több százezres, a Kékszakállú millión fölüli jogdíjat jelent. Ha figyelemmel kíséri a programokat, abból érzékelheti, hogy emiatt az utóbbi három évben már sokkal kevesebb műsorainkban a huszadik századi mű. Nem tudom, hogy mennyire éri ez meg a finanszírozóknak. A mi célunk, hogy minél tartalmasabb, minél színvonalasabb műsorral szolgáljuk a hallgatóságot. A Bartók évforduló is alkalmat kínál erre.

Józsa Ágnes

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Nem fog vízbe fúlni, akit az istenek kötélre szántak."
magyar közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ