Cziffra György emlékére
Dátum: 2006. január 24., kedd, 14:36
Ünnepi hangversenyen emlékezik Cziffra György világhírű zongoraművészre a Zeneakadémia ifjú tehetsége, Balázs János. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 18 éves, kivételes tehetségű zongorista növendéke február 8-án, szerdán Hommage a Cziffra - címmel ingyenes koncertet ad testvérével, Norberttel és zongoraművész édesapjával, idősebb Balázs Jánossal együtt.

A 12 éve elhunyt, világszerte ismert zongoraművész emlékére rendezendő koncerten Liszt, Kálmán Imre, Chopin, Bartók, Musette, Brahms, Strauss, Youmans, Gerschwin és Vecsey művei hangzanak fel, amelyeket Cziffra György  jómaga is gyakran játszott.

A Zeneakadémia Kistermében tartandó hangversenyen bevezetőt mond Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Cziffra György (1921-1994) nehéz anyagi körülmények között élő zenész családból származott, kivételes tehetsége már ötéves korában megmutatkozott. Dohnányi Ernő jóvoltából került kilenc éves korában a Zeneakadémiára, ám kiemelkedő tehetsége ellenére a művészvilág nehezen fogadta be, a pesti lokálok gyakori fellépője lett.

A második világháborúban hadifogságba esett. 1950-ben feleségével külföldre próbált menekülni, de az ÁVH elfogta, több évre munkatáborba került. Szabadulása után három évvel, 1956. október 22-én Bartók II. zongoraversenyét játszotta óriási sikerrel, s többek szerint a hangverseny is igen nagy hatással volt az október 23-i hangulat kialakulására.

A határok megnyitását követően Bécsbe emigrált, Londonban és Párizsban koncertezett, majd Franciaországba költözött, amely második hazája lett. 1966-ban elindította a Festival de la Chaise Dieu elnevezésű orgonafesztivált, 1969-ben megnyitotta a „Cziffra György" versailles-i zongoraversenyt. Halála előtt néhány évvel Franciaországban megkapta a Becsületrend tiszti fokozatát, 1993-ban Magyarországon a Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki .
Cziffra György 1994. január 14-én halt meg Párizsban.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
fbabi26 2008-05-02 17:09 | Válasz erre | #1
Egy régi, kedves emlékemet idézem: ötvenes évek eleje, Károlyi kert Cziffra hangverseny hatan barátnők Budafokról a második sorban ültünk. Müsor végén a közönség felállva tapsolt, mi lelkesen bekiáltottuk Hajrá Budafok, Hajrá Budafok. Felénk hajolt és mosolyogva azt mondta: ezt a Budafokiaknak játszom. /Chopin Perckeringő/ Magyarországon mostanában a mondva csinált müsztárokról csöpög a média minden fóruma, nem csoda, hogy a nagy müvészek, az igazi értékek emlitésére, méltatására nincs hely. Más a tanultság és más a müveltség, sajnos.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„ Az egyik korszak oltárterítője a következő lábtörlője."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ