A zenetörténet halhatatlanjai
Dátum: 2006. január 26., csütörtök, 11:40
A korszakos jelentőségű Hair musical felvétele, Paul Robeson világhírű dala, az Ol, Man River, B. B. King Live At The Regal című albuma is bekerült a Grammy halhatatlanok közé. A hangrögzítő művészetek és tudományok nemzeti akadémiája, a NARAS, a Grammy-díjak gazdája a közelmúltban nevezte meg azokat a legendás felvételeket, amelyek méltóak arra, hogy a Grammy-díjasok népes családján belül is a halhatatlanok közé kerüljenek. A bejelentés minden alkalommal a NARAS elnökének - most éppen Neil Portnow - feladata.

Nincs meghatározva, hogy évente hány felvétel válhat a Grammy-halhatatlanok immár 32 éve bővülő családjának tagjává. A legfontosabb szabály mindenesetre az, hogy a lemeznek valamikor meg kellett kapnia a rangos elismerést, másrészt viszont megjelenésétől számítva legalább 25 évnek kell eltelnie.

A Grammy Hall of Fame működtetésével az akadémia és az egész szakma célja, hogy felhívja a figyelmet a zenetörténet e mesterdarabjaira. A jeles felvételek kiválasztása mindenkor a hanglemeziparban elismert szakemberek feladata, ugyanolyan szigorú szempontok alapján történik, mint az aktuális díjak odaítélése.

Eddig 684 lemez került a halhatatlanok közé, több mint háromszorosa a rock and roll halhatatlanjainak. A Rock and Roll hírességei közé a lemezek készítőit - a zenészeket és a közreműködőket választják ki - szintén szigorú szakmai alapon.

Az idei kiválasztottak közé került többek között - a már említetteken kívül - Barbra Streisand (képünkön) The Barbra Streisand Album, Fred és Adele Astaire Fascinating Rhythm, Billy Murray Yankee Doodle Boy, az O'Jays együttes Love Train, a Carter Family Keep On The Sunny Side, Bob Dylan Bringing It All Back Home, Bob Marley és a The Wailers' Exodus című lemeze. Válogatáslemezek lettek halhatatlanok Jimmy Forresttől, a Miracles együttestől, Anton Karastól, Doc Watsontól, Bessie Smithtől és a Jimi Hendrix Experience-től. Tavaly egyebek között Ray Charles, Bing Crosby, Billie Holiday, a Rolling Stones albumaival gazdagodott a halhatatlanok köre. Az elmúlt években olyan legendás előadók lemezeit tüntették ki mint Louis Armstrong, Frank Sinatra, Les Paul és Mary Ford, a Led Zeppelin, a Fleetwood Mac, az Eagles, Henry Mancini és Count Basie együttesének korongjai. Természetesen többször is bekerültek már a kitüntetettek közé a Beatles, Elvis Presley és Miles Davis lemezei.

A klasszikus műfajokban magyar művészek lemezei is halhatatlanná váltak: többek között Bartók Béla a hegedűre, klarinétra és zongorára írt Kontrasztok című darabja, amelyen Bartók zongorázik és Szigeti József hegedül.

A halhatatlanok megnevezése az év első heteiben folyamatosan zajló Grammy-ceremóniák egyik legfontosabbika. A zenei Oscarnak is nevezett díj átadását minden évben hatalmas érdeklődés előzi meg. Idén február 8-án - közép-európai idő szerint február 9-én hajnalban - rendezik meg a gálát a Los Angeles-i Staples Centerben.

(MTI-Panoráma - Kovács Miklós)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ