A Grammy díjazottjai
Dátum: 2006. február 9., csütörtök, 9:13
Mariah Carey pop- és rhythm and bluesénekesnő nyolc jelöléséből hármat nyert csütörtökre virradóra Los Angelesben a 48. Grammy-gálán. Az összesen öt trófeát begyűjtő U2 együttesé az év dala és az év albuma, a Green Day együttesé az év felvétele, az év felfedezettjének járó díj pedig John Legend rhythm and blues énekes lett. A többszörös díjazottak között van Kanye West rapper, Allison Krauss country-énekesnő, Les Paul veterán gitárkirály.

Mariah Carey We Belong Together című dalát a legjobb rhythm and blues énekesnőnek járó teljesítményért jutalmazták, s ugyanez a dal lett a legjobb rhythm and blues dal is. A The Emancipation of Mimi című lemezéért megkapta a legjobb kortárs rhythm and blues albumért járó Grammyt. A legjobb popénekesnő teljesítményért és az év popalbumáért Kelly Clarkson kapta a díjat, a férfiak között ez az elismerés Stevie Wondernek jutott. Stevie Wonder Beyonce-szal közösen kapott egy díjat a rhythm and blues kategóriában is.

Kanye West rap-szóló előadói teljesítményért, a legjobb rap-albumért és a legjobb rap-dalért kapott díjat.

Több rockkategória nyertese a U2 együttes: a Sometimes You Can't Make It on Your Own az év dala, a City of Blinding Lights a legjobb rockdal a How To Dismantle an Atomic Bomb című korongja pedig az év albuma és rockalbuma. Két díjat is kapott - egyet a pop, egyet rockkategórában - a 90 esztendős Les Paul, s jutott díj a Black Eyed Peas, a Gorillaz együttesnek is. Két díja van John Legendnek a rhythm and blues kategóriában, Aretha Franklinnek és Bruce Springsteennek a legjobb rock szólóteljesítmények versenyében. Kétszeres nyertes Burt Bacharsach, aki szerzőként és előadóként is évtizedek óta a pop legnagyobb egyéniségei közé számít. A countryzene királynője, Allison Krauss három díjat nyert el. A dance kategória két díját a Chemical Brothers vitte el.

A legjobb hagyományos bluesalbumot B. B. King, a kortárs bluesalbumot Delbert McClinton készítette. Két díjat is kapott a Ray, a Ray Charles életéről készült Ray című film, a hosszú videofilmek kategóriájában pedig a Bob Dylan életéről készült No Direction Home című Martin Scorsese-alkotásé lett a trófea. A nyáron Budapesten is fellépő Eric Clapton Back Home című albumát a legjobb hangmérnöki teljesítményért jutalmazták.

A Grammy-díjakról a hangrögzítő tudományok és művészetek nemzeti akadémiája (NARAS) döntött szakmai szempontok alapján. Azokat a kiadványokat vették figyelenbe, amelyek 2004. oklóber 1. és 2005. szeptember 30. között jelentek meg.

A szakemberek a 108 kategóriában több mint félezer jelölt közül választottak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Aforizmák
„ Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ