Budapesten lép föl a Deep Purple
Dátum: 2006. február 10., péntek, 12:33
A Deep Purple hardrockos brit csapat most kezdődött turnéja keretében február 26-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A Deep Purple a Black Night, a Hush, a Child In Time vagy a Smoke On The Water című dalaival iratkozott fel a hard rock mezőnyébe csaknem négy évtizede, és azóta is sikert sikerre halmoz nemcsak Angliában és Amerikában, hanem bárhol Európában, ahol éppen koncertezik.

A zenekar 1968-ban indult, Jon Lord billentyűshöz hamarosan csatlakozott Nick Simper basszusgitáros, Ian Paice dobos és Rod Evans énekes. Ebben a felállásban vették fel - már Deep Purple néven - első kislemezüket, rajta Hush című első slágerükkel.

Az elmúlt években felléptek többek között a montreux-i jazzfesztiválon, a Royal Albert Hallban, a Melbourne Entertainment Centre,Tokióban, Fokvárosban, Rio de Janeiróban, Moszkvában és Torontóban, s jó néhány európai turnén öregbítettek a brit hard rock jó hírét. Magyarországon 2003-ban koncertezett legutóbb a társaság, akkor Budapest és Debrecen látta vendégül az együttest.

A Deep Purple soha nem követte az aktuális divatot. A sűrűn változó tagok szerint a zene belülről fakad, és az adott zenekar tagjainak szellemisége határozza meg.

Nevezték a Deep Purple-t progresszív zenekarnak is, de miután megjelent a Deep Purple in Rock, Fireball, Machine Head, Made in Japan és Who Do We Think We Are című albumuk, már a hard rock élcsapatának kiáltották ki az együttest.

Az évtizedek során rengeteg személyi változás borzolta fel a Deep Purple rajongóinak idegeit. A legnagyobb zenészeik hol egy csapatban, hol külön utakon tették a dolgukat, igyekeztek minőséget produkálni, bár kétségtelenül voltak hullámvölgyek a banda történetében. Ritchie Blackmore zseniális gitáros és szerző már évek óta a saját útját járja, akárcsak Jon Lord a nagy korszak billentyűse.

A Deep Purple mindig telt házat vonz, több, mint 100 millió lemezét adták el szerte a világban, és még válogatások nélkül is közel 70 albummal büszkélkedhet.

Az együttes mostanában Ian Gillan (ének), Steve Morse (gitár), Roger Glover (basszusgitár), Ian Paice (dobos) és Don Airey (billentyű) felállásban játszik. Paice az egyetlen, aki megszakítás nélkül tagja Deep Purple-nek, de Glover is őstagnak számít.

Ebben az összetételben két lemezt készítettek: 2003-ban jelent meg a Bananas, tavaly pedig a Rapture of a Deep. Mindkettő energikus korong, és a tavalyi erőteljesen közelít a klasszikus Deep Purple-hangzáshoz. A lemez kitűnő dalai közül érdemes kiemelni a Don't Let Go és a Clearly Quite Absurd című dalokat. A Deep Purple 1998-ban, 2000-ben és 2003-ban lépett fel magyar közönség előtt. A február 26-i koncertet a Multimédia Concerts rendezi.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ ...az emberek szabadságát csak az veheti birtokba, aki megnyugtatja a lelkiismeretüket."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ