Életműdíj Friedrich Károly jazzpozaunosnak
Dátum: 2006. február 12., vasárnap, 18:28
A Magyar Jazz Szövetség vasárnapi közgyűlésén Friedrich Károly jazzpozaunosnak ítélték a Szabó Gábor életműdíjat. A szavazásról Márkus Tibor, a szövetség elnöke elmondta, hogy a jelenlévők kétlépcsős szavazás után választották ki a kitüntetettet. Friedrich Károly mellett jelölt volt az elismerésre többek között Oláh Kálmán, Dresch Mihály, Binder Károly, Snétberger Ferenc és Maloschik Róbert is.

Friedrich Károly, aki hétfőn tölti be ötvennyolcadik életévét, hosszú évek óta Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola jazz-tanszakán tanár. Saját hangszere mellett jazztörténetet és hangszerelést is tanít. A hatvanas évek elejétől számos együttes tagja volt. Játszott többek között a Szabados és a Syrius együttesben, valamint Binder Károly együttesében. A hetvenes években saját csapata volt. Tagja a Magyar Jazz Szövetség vezetőségének.

A műfaj legrangosabb hazai elismerésének alapító okiratából kiderül, a díjat olyan magyar állampolgárságú személy kaphatja meg, aki életművével, művészi és szellemi tevékenységével hozzájárult a magyar jazzművészet fejlődéséhez, a magyar zenei élet gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez. A díjat első ízben 1992-ben ítélték oda, és azóta előadóművész, zeneszerző, fotóművész, kritikus és újságíró is jelölhető.

Elsőként Kovács Gyula kapta meg az elismerést posztumusz. Gonda János 1993-ban, Szakcsi Lakatos Béla 1994-ben, Kőszegi Imre 1995-ben, Garai Attila 1996-ban Lakatos „Ablakos" Dezső 1997-ben Berkes Balázs 1998-ban; László Attila 1999-ben, Vukán György 2000-ben, Szabados György 2001-ben, Babos Gyula 2002-ben, Tomsits Rudolf 2003-ban, Berki Tamás 2004-ben kapta meg az életműdíjat. Tavaly Bontovics Kati személyében első ízben nyerte el a díjat a gyengébb nem képviselője.

A díj névadója Szabó Gábor magyar származású amerikai jazzgitáros volt, aki idén lenne hetvenéves, és 1982-ben halt meg. Magyarországot 1956-ban hagyta el, 1957-59-ben a bostoni Berklee School of Music-on tanult. Tagja volt Chico Hamilton, Gary McFarland együttesének, majd Charles Lloyd kvartettjének. Kezdetben a modern kamarajazz, majd a mainstream és az indiai zene híve volt (egy időben szitárfelvételeket is készített), majd a hetvenes években a fúziós irányzat követője lett.

A díj „gazdája", a Magyar Jazz Szövetség 1990-ben alakult, a műfajjal foglakozó egyetlen országos hatáskörű társadalmi szervezet. Tagjai hivatásos és amatőr muzsikusok, szakemberek és jazzkedvelők.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Az igazságot nem ismerem, következésképpen hogyan is hazudhatnék?"
Maxim Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ