Kortárs zenei támogatások 2006-ban
Dátum: 2006. február 13., hétfő, 16:14
A kortárs komolyzenére irányul a figyelem idén a Bartók jubileum és Kurtág György születésnapja kapcsán - mondta Bozóki András kulturális miniszter hétfőn, a Művészetek Palotájában tartott sajtótájékoztatóján.

Idén legfőképp a Bartók Béla születésének 125. évfordulójára valamint Kurtág György zeneszerző és zongorista nyolcvanadik születésnapjára emlékeznek bel- és külföldi programokkal, és a kulturális tárca támogatni kívánja a kortárs komolyzenét és az évfordulók méltó megünneplését - fejtette ki a miniszter.

– Szeretnénk ráirányítani a figyelmet szellemi örökségünkre és a kortárs kultúra értékeire. A világ vezető kortárs zenei hármasa magyar: Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György munkássága kiemelkedő, mégis külföldön sokkal ismertebb mint hazánkban. A tárca ezen a helyzeten kíván változtatni úgy, hogy az évfordulók megünneplésének méltó támogatásával ráirányítja a figyelmet szellemi örökségünkre és a magyar kortárs kultúra értékeire - mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a felkészülés Bartók születésének125. évfordulójára már tavaly elkezdődött. A jubileumi programokra a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közvetlenül 282 millió forintot fordít: ebben akad támogatás a közművelődési pályázatoknak, játékoknak, vetélkedőknek is - tájékoztatott Bozóki András.

Az idei év másik kiemelkedő komolyzenei kulturális eseménye Kurtág György születésnapja, amelyet február 19-én ünnepel a világ. Az ünnepségsorozatot, amelynek keretében ötnapos, nagyszabású koncertsorozatot tartanak a Művészetek Palotájában, húszmillió forinttal támogatja a NKÖM - mondta a miniszter, és ismertette a jubileumi programot.

Bozóki András szólt arról is, hogy a kísérleti kortárs zene elismert hazai műhelye, a az Új Magyar Zenei Egyesület (UMZE) a munkáját harmincmillió forinttal támogatja a tárca. Az UMZE Kamaraegyüttest 17-en alapították, Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetője és Wilheim András zenetörténész részvételével.

A minisztérium idén összesen 3,5 milliárd forintot fordít kórusok és zenekarok támogatására, ebből az önkormányzatok hivatásos zene- és énekkarainak támogatására pályázat keretében 1,1 milliárd forintot költ.

A regionális filharmóniai közhasznú társaságoknak 220 millió forintot, a Nemzeti Ifjúsági Zenekarnak 25 millió forintot juttatnak. A Budapesti Kamaraopera, a barokk és kortárs operákat képviselő műhely 18 millió forintot, a Nemzeti Filharmonikus zenekar 1 milliárd 650 millió forintot, a Budapesti Fesztiválzenekar pedig 345 millió forintot kap.

A tárca támogatja a zenei archívumokat is: a Dohnányi archívum 12 millió forintra, a művész, zenemű adatbázist és zenei könyvtárat működtető, internetes zenei adatbázisát 1996 óta építő Budapest Music Center 16 millió forintra számíthat.

Az NKÖM pályázatokat is kiírt a Bartók Béla születésének évfordulója alkalmából - jelentette be Schneider Márta helyettes államtitkár. Ennek célja Bartók népdalgyűjtő és kutatói munkásságának, tevékenységének megismertetése. A pályázat beadási határideje február 17-e, a támogatás száztól ötszázezer forintig adható.

A kulturális örökség minisztériuma ezen kívül 180 millió forinttal támogatja a Budapesti Tavaszi Fesztivált is, amely idén a Bartók és Mozart kettős jubileum jegyében rendezi a programjait - mondta végül Bozóki András.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ