Elhunyt Jerry Wexler lemezproducer
Dátum: 2008. agusztus 16., szombat, 11:13
Kilencvenegy éves korában elhunyt Jerry Wexler amerikai lemezkiadó és producer pénteken. Olyan legendás zenészek albumainak megjelentetését segítette mint Aretha Franklin, Ray Charles, Bob Dylan és Willlie Nelson.

Halálhírért életrajzírója, David Ritz és fia, Paul Wexler közölte. A neves zeneipari szakembert Floridában, sarasotai otthonában érte a halál, veleszületett szívbetegségben szenvedett.

Wexler a híres Atlantic lemezkiadónál vált zenei szaktekintéllyé Ahemet Ertegunnal, a cég másik emblematikus alakjával, egyik vezetőjével együtt. Ez a cég Wrexlernek és Ertegunnak köszönhetően jelentős érdemeket szerzett abban, hogy az ötvenes-hatvanas években megjelenhettek a színes bőrű előadók lemezei. Az Atlantic volt a kiadója a Led Zeppelin, a Rolling Stones, a Yes, a Foreigner és több híres rockóriás korongjainak is.

Aretha Franklinen és Ray Charleson kívül segítette Solomon Burke, Wilson Pickett, Percy Sledge, a Sam and Dave kettős és más soulénekes karrierjét.. Ő volt a producere Bob Dylan Slow Train Coming című albumának, amelyért Grammy-díjat kapott. Szintén ő segítette Dusty Springfield Dusty In Memphis című albumának kiadását is. Az ő közreműködésével lett világsiker Aretha Franklin Respect, Percy Sledge When a Man Loves a Woman, Wilson Pickett In The Midnight Hour című dalából. (Aretha Franklin 16 albumának volt a producere, az énekesnő később nagy szeretettel emlékezett vissza Wexlerre.).

Wexler elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé 1987-ben.

Ritzcel együtt közösen írták a Rhythm and Blus című műfajtörténeti alapkönyvet, amely 1993-ban jelent meg.

Jerry Wexler lengyel emigránsok gyermekeként született, s tizenéves korától járta a jazz és bluesklubokat. Eleinte a Billboard magazin szakírója volt, majd összebarátkozott Ertegunnal és kiadóhoz került. Amikor Ertegun bevonult, társigazgatóként intézte a kiadó ügyeit.

Wexler és Ertegun 1967-ben eladta a céget a Warner Bros. kiadónak, de az új keretek között is ott maradtak. A későbbi években Wexler segítette Duane Allman, Dr. John, Delaney and Bonnie, a Dire Straits, Carlos Santana, George Michael és több más világsztár lemezeinek megjelentetését.Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„Fucsik azt mondta: Emberek, legyetek éberek! Én meg azt mondom: Éberek, legyetek emberek!
Szász János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ