Hírek
Bartók-emlékév az idei, 125 évvel ezelőtt született a világhírű magyar zeneszerző. A Magyar Rádió egykori harmadik programja, amelyet már régóta Bartók Rádióként ismerünk, az évfordulós műsorsorozatok mellett az év során az összes Bartók-művet programjára tűzi.
Hírek
Magyarországi roma kulturális fesztivált rendezett – tegnapi kezdettel – a Londoni Magyar Kulturális Központ a Hungary in Focus programsorozatának keretében - tájékoztatott a kulturális minisztérium. A fesztivál a Magyar Kultúra Napján, hét cigány festőművész alkotásaiból rendezett kiállítással veszi kezdetét; a tárlatot Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium roma ügyekért felelős politikai államtitkára nyitja meg - olvasható a közleményben.
Hírek
Perceken át ünnepelte Sebestyén Mártát, a Muzsikás Együttest és a Takács-vonósnégyest közös Bartók-koncertje végén szombaton a teltházas közönség a közel ezer férőhelyes párizsi Théatre de la Ville-ben. Két évvel ezelőtti első közös amerikai koncertsorozatuk után 15 fellépésből álló európai turnéjuk egyik fő állomásaként a francia főváros egyik legrangosabb zenei és színházi központjában adta elő kétórás Bartók és gyökerei című műsorát Sebestyén Márta, a Muzsikás Együttes és a Takács-vonósnégyes.
Hírek
Január 28-án, szombaton 17-órakor tartja – a Prága Kávéházban – nyilvános jazz-vizsgakoncertjét a Théba Művészeti Szakközépiskola. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Hírek
Civil szervezetek, valamint a civil társadalommal együttműködő közszolgálati intézmények jelentkezését várják a Sziget 2006 szervezői. Az idén augusztus 9-16-ig tartó rendezvényen több, mint száz szervezet számára biztosítanak bemutatkozási lehetőséget a Civil Szigeten.
Hírek
Lukács Gyöngyi, a Magyar Állami Operaház mellett többek között a Milanói Scala, a New-York-i Metropolitan és a londoni Covent Garden csillaga ismét Katyerinát énekel, Nyári Zoltán pedig Szergej szerepében mutatkozik be január 19-én az Operaház Kisvárosi Lady Macbeth című előadásán. A tavalyi évad nagy sikere, Sosztakovics operája idén még három alkalommal szerepel műsoron Vidnyánszky Attila rendezésében, Kovács János vezényletével.
Hírek
Az alábbiakban a Soproni Tavaszi Napok programkínálatát közöljük. A pazar rendezvényekre a jegyek már február elsejétől megvásárolhatóak.
Hírek
2006. január 21-én, szombaton este 8-órakor egy nemzetközi jazz-formáció, a Unit együttes ad koncertet a Trafóban. A remek zenészekből álló bandát francia, belga, dán és magyar zenészek alkotják, akik a készülő első albumuk anyagát fogják bemutatni. A koncert második felének vendége Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós lesz.
Hírek
„Alig vitatható, hogy a fennállásának ötvenedik évfordulójához közeledő Bartók Vonósnégyes primáriusa, Komlós Péter a huszadik századi magyar kamaramuzsikusok csillagrendszerének egyik legfényesebben ragyogó, három holddal körülkeringett bolygója. Torokszorongató nevekből összeálló csapatok előzték meg ezt a mindmáig egyedülállóan muzsikáló kvartettet; elég, ha Waldbauer, Léner, Tátrai nevét leírom, s a mesterekét: Weiner Leóét vagy Mihály Andrásét.” – írta Petrovics Emil a Bartók Vonósnégyes primáriusának (A Primárius!) 70. születésnapján.
Hírek
Elegáns, hagyománytisztelő és nagyvonalú szórakozásnak ígérkezik a 2006-os Operabál, amelyből és amelyről kedden délben kaphattak ízelítőt a Gundel Étteremben tartott sajtótájékoztató résztvevői. A díszvendégek és a védnökök listája ezúttal is tekintélyes. Az idén a hölgyek örülhetnek inkább a fővendégnek, aki nem más, mint a francia filmsztár, az örök férfi, Alain Delon.
Hírek
Technikai hiba folytán olyan jegyek is forgalomba kerültek Robbie Williams brit énekes július 19-i koncertjére, amelyek a Puskás Ferenc Népstadion egyelőre lezárt felső lelátójának felső részére szólnak - tájékoztatott a szervező Multimédia Concerts.
Hírek
A Cream együttes tagjaként Eric Claptont Grammy-életműdíjjal tüntették ki a napokban. A júliusban Budapesten koncertező Lassúkezű amúgy is tekintélyes számú elismeréssel rendelkezik, hiszen csupán Grammy-díjból tizenhatot gyűjtött össze eddig.
Hírek
A magyar zenei élet sokszínűségét hivatott bemutatni a Symphonia Hungarorum hangversenysorozat, amelynek keretében tizenhárom fővárosi és vidéki zenekar lép majd fel a Művészetek Palotájában. A sorozat január 23-án a Debreceni Filharmonikus Zenekar koncertjével indul, s február 28-án a Győri Filharmonikusokkal zárul.
Hírek
2006. január 24-én este 9-órakor lép föl a Süss fel Napban a cseh rockegyüttes, a Flaming Cocks. A 2003-ban alakult banda a Ramones, Motörhead, Turbonegro, de akár Elvis Presley stílusának keverékét játssza. Saját meghatározásuk szerint Turbo Rock’n‘Roll stílusban tevékenykednek, amelyben a punk, a hardcore és a rock’n‘roll elemei keverednek egymással, s amelynek légkörét kiemeli a klasszikus nagybőgő és a kórusvokálok. A zenekar bemutatkozása a főzenekar, a legendás brit Demented Are Go előtt lesz.
Hírek
2005. március elsején megkezdi működését a Dalok.hu, a magyar zenészek kezdeményezésére és igényei szerint épülő non-profit internetes zenei portál.
Hírek
Kéthetes észak-amerikai turnén vesz részt Fischer Iván vezetésével a Budapest Fesztiválzenekar, amely eddig az Egyesült Államok nyugati államaiban járt, pénteken pedig a világhírű New York-i Carnegie Hallban lép fel. A fesztiválzenekar a nevadai Las Vegasban kezdte a fellépéseit, majd a kaliforniai és arizonai Palm Desert, Santa Barbara, Costa Mesa, Tucson voltak a koncertkörút következő állomásai.
Hírek
A mai napon, vagys január 20-án ünnepli ötvenötödik születésnapját Fischer Iván karmester. Fischer Iván 1984-ben lett érdemes művész, 1998-ban Göncz Árpád Köztársasági Elnöki Arany Emlékérem kitüntetést, a davosi Világgazdasági Fórum Kristály-díjat adományozott neki. A csodálatos mandarin felvételével a BFZ nyerte a Gramophone-díjat, ezt magyar zenekar még sosem kapta meg. Több lemezük nyerte el a francia zenei lapok Choc-díját, valamint Arany Diapason-, Telerama-, Arte, MUM és Erasmus díjakat. Fisher 2005-ben Budapest Díszpolgára lett.
Hírek
2006. január 20-án, délután 6-órakor rendezik meg a budapesti Osztrák Kulturális Fórum nyitóünnepségét a 2006-os osztrák EU-elnökség alkalmából. A rendezvényen koncertet ad a bécsi zene kiváló művelője, a Die Strottern zenekar. Az eseményre a belépés ingyenes.
Hírek
Salzburg mintegy 700 rendezvénnyel emlékezik meg fia, Wolfgang Amadeus Mozart születése 250-ik évfordulójáról, és ezekre több tízmillió eurót ruház be. „Sehol a világon nem fog elhangzani annyi Mozart-mű azokon a helyeken, ahol komponálta őket, mint a mi városunkban" - jelentette ki Othmar Raus, Salzburg tartomány kulturális tanácsosa a témáról rendezett sajtóértekezletén.
Hírek
Lugosi Lugó László fotóművész, Szikora Tamás festőművész, Sebő Ferenc énekes és a MU Színház Egyesület veheti át a Fővárosi Önkormányzat Pro Cultura Urbis-díjait csütörtökön Budapesten a Magyar Kultúra Napja alkalmából - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.
Hírek
A Szívhang - Dívák sorozat keretében január 25-én este Rhoda Scott amerikai „Hammond-királynő" és a nagyszerű pozanos, Sarah Morrow különleges felállású triója ad koncertet, nem mindennapi élményt nyújtva a jazz-szerető közönségnek. Rhoda Scott előzenekara Kovács Linda és kvartettje lesz.
Hírek
Emir Kusturica kultikussá vált figuráját nemcsak a mozilátogatók kedvelik: a világ egyik legeredetibb filmrendezője és zenekara, a The No Smoking Orchestra hatalmas sikerű koncertet adott egy évvel ezelőtt Buenos Airesben, amelynek most jelent meg az anyaga CD-n.
Hírek
Az idei szezonban utoljára január 18-án, szerdán, illetve 21-én, szombaton 18-órakor kerül színre az Erkel Színházban a bel canto egyik legfényesebb gyöngyszeme, Bellini Norma című két felvonásos operája. A hihetetlenül nehéz címszerepet az Operaház fiatal szopránja, Rálik Szilvia kelti életre. Pollione Fekete Attila lesz, Adalgisa pedig Pánczél Éva, akinek az elmúlt hetekben jelent meg első önálló cd-je, Pieta, Signore címmel.
Hírek
A másfél évvel ezelőtt elhunyt Ray Charlesra emlékeznek a hazai jazz-, pop-rock és blueszene legjobbjai január 29-én a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében. A soul és a blues óriásának emléke előtt többek között Fekete Jenő, Tóth Veronika, Horváth Charlie, Pély Barnabás, Török Ádám tiszteleg dalban.
Hírek
Gergely János akadémikus, orvos, immunológus és Rolla János hegedűművész vehette át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány két fődíját szombaton Budapesten. Az alapítvány kuratóriuma az immunológiai kutatói életművéért és több évtizedes iskolateremtő professzori munkájáért ítélte Gergely Jánosnak a fődíjat. Rolla János nemzetközileg elismert szólóművészi pályájáért és több évtizedes hangversenymesteri tevékenységéért vehette át ugyanezt a kitüntetést.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ