Hírek
A svéd nu-jazz kifinomult eleganciájáról világhírűvé avanzsált pionírcsapata egyszer már lenyűgözte a Hajó közönségét . Május 2-án este ismét visszautazhatunk a legmodernebb hangminták szárnyán a százedelő vicces világába.
Hírek
Végy egy kedves, fiatal szerelmespárt, haszonleső szülőket, egy furfangos fiatalembert, titkokat elveszettnek hitt gyermekekről és mindebből máris vígoperát tudsz kanyarítani, már „csak” jó zene kell hozzá. A nagy cseh zeneszerző, Bedřich Smetana (1824-1884) több mint jó: zseniális zenét komponált. Az eladott menyasszony című kompozícióját annak megszületése óta állandóan játssza a világ minden komoly operaháza.
Hírek
Miklósa Erika harmadszor látja vendégül világhírű kollégáit (partnereit) a Művészetek Palotájában. Rossini és Verdi, Mozart és Donizetti – kívánhat-e jobbat a belcanto-operák szerelmese, aki egy pazar szoprán-tenor-bariton áriaestre készül?
Hírek
Duane Eddy a hírek szerint egészségesen érkezett el a hetvenedik születésnapjához. A különleges technikájával kitűnt gitárművész kétszeresen is ünnepel – ötven évvel ezelőtt jelent meg első albuma, a Have „Twangy” Guitar-Will Travel.
Hírek
Pénteken kezdődik a háromnapos Simándy József Énekverseny Szegeden. A kétévente megrendezett megmérettetésre idén először külföldi énekesek is jelentkezhettek, a több mint kétszáz fős nemzetközi mezőnyből mintegy kilencvenen állhatnak a hétvégén a zsűri elé.
Hírek
Nyolc év után ismét megszólaltatja Bartók Béla operáját, A kékszakállú herceg várát a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar péntek este a Zeneakadémián Ligeti András Kossuth-díjas karmester vezényletével. Bukta Julianna sajtóreferens elmondta, hogy a koncertelőadáson Juditot Meláth Andrea, a Kékszakállút Kovács István énekli.
Hírek
Miklósa Erika szopránénekesnő ad áriaestet kedden a Művészetek Palotájában két híres olasz énekes, Ruggiero Raimondi bariton és Fabio Sartori tenor társaságában; a koncert különlegessége, hogy először alkalmaznak olyan vetítési technikát, amelynél nem késik a hang a képhez képest – közölte Káel Csaba, az előadás rendezője.
Hírek
Az idei Jazztavasz sztárvendégei McCoy Tyner zongorista, Joe Lovano szaxofonos, Jack DeJohnette dobos és Ron McClure bőgős lesznek; a Művészetek Palotájában április 30. és május 3. között zajló fesztivál programjában szerepel Oláh Kálmán zongoraművész szerzői estje, Lantos Zoltán Mirrorworld zenekarának lemezbemutatója és a Balázs Elemér Group régizenei programja.
Hírek
Az Alkotó Muzsikusok Társasága – amelynek tagjai különböző művészeti ágakkal foglalkozó (zeneszerzés, irodalom, képzőművészet) hivatásos zenészek – immár tizenötödször rendezte meg a május 15.-ig tartó AMT-napokat.
Hírek
Johann Sebastian Bach eleddig ismeretlen művét fedezték fel német zenekutatók. A Wo Gott der Herr nicht bei uns hält című orgonadarab a zeneszerző korai művei egyike. A kompozíciót a hallei Martin-Luther Egyetem professzorai fedezték fel egy árverésen.
Hírek
Az International Songwriter Competition (Nemzetközi Dalszerzőverseny) döntőjében Rúzsa Magdi a blues, a Zagar együttes elektronikus zenei kategóriában második helyezést ért el.
Hírek
Van, aki bevallja, hogy szereti az operettet, és van, aki tagadja, de ez utóbbi csoportba tartozók is kapásból felsorolnak tíz-tizenöt slágert. (Sőt!) Talán nincs még egy műfaj, aminek ennyi előítélettel kellene megküzdenie.
Hírek
Hetven éve, 1938. április 12-én halt meg Párizsban Fjodor Ivanovics Saljapin orosz operaénekes, a múlt század leghíresebb basszistája és legnagyobb orosz énekese.
Hírek
A rockzene egyik legmeghatározóbb együttesére, az idén 40 esztendős Led Zeppelinre emlékezik szerdán a Petőfi Csarnokban több magyar rockegyüttes.
Hírek
A Művészetek Palotája félig szcenírozott operaelőadásai a 150 éve született Puccinire emlékeznek 2008-ban.
Hírek
Portréfilm készült a világhírű Perényi Miklós Kossuth-díjas gordonkaművészről. Az 50 perces alkotást kedden mutatják be a Zeneakadémián, a Magyar Televízió pedig pünkösdkor sugározza.
Hírek
„A Zongora” elnevezésű hangversenysorozat utolsó koncertjére kerül sor ebben a szezonban a Zeneakadémia Nagytermében április 28-án, hétfőn este. A kiemelkedően nagy érdeklődéssel várt hangverseny szólistája Grigory Sokolov világhírű orosz zongoraművész.
Hírek
Idén „mínusz egyedik” napja is lesz a Sziget fesztiválnak: augusztus 11-én, a magyar dal ünnepén 16 és 23 óra között 150-200 zenész váltja majd egymást a Nagyszínpadon, az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének javából hangzik el válogatás – közölte Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Hírek
Lady Scat, First Lady of Song – vagyis a dal nagyasszonya – ez volt Ella Fitzgerald. A jazz állt hozzá a legközelebb, de a bluesban és a popzenében is letette névjegyét. Hangja és előadói stílusa abszolút egyedi, senkiéhez sem hasonlítható. Az énekesnő, aki egészen fiatal korától kezdve a pódiumra vágyott, 90 évvel ezelőtt született.
Hírek
Zucchero, a világhírű olasz rock- és blueszenész, énekes a Petőfi Csarnokban ad koncertet május 5-én. Különlegessé éppen az teszi, hogy nem a hagyományos, dallamos olasz slágerek világában alkot, bár az sem idegen tőle.
Hírek
Idén is megrendezik Magyarország európai uniós csatlakozásának évfordulóján, május 1-jén az Európa Jazzhíd fesztivált Budapesten; a pesti alsó rakparton a műfaj magyar kiválóságai mellett számos külföldi előadó is fellép – közölte König Krisztina a Magyar Jazzművészek Társasága nevében.
Hírek
A Művészetek Palotájában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben játszik április 22-én, kedden este az akusztikus gitár ausztrál nagymestere, Tommy Emmanuel.
Hírek
Zempléni Kornél zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzor emeritusa kapta idén a Weiner Leó-díjat; ez elismerést Batta András, az intézmény rektora adta át szerdán Budapesten.
Hírek
Kiemelkedő események tarkítják a 25 évvel ezelőtt alapított Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ősszel induló évfordulós szezonjának programját; világhírű művészeket lát vendégül az együttes, két Mozart-operát is műsorra tűznek, lesz Dvorak-maraton, és a BFZ koncertjével nyílik meg a New York-i magyar kulturális évad.
Hírek
Pályázatot írt ki a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára pénteken a csongrádi megyeszékhely közgyűlése, mivel a társulat jelenlegi vezetője, Gyüdi Sándor 2008. július 1-jétől a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója lesz.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Ne aggódj, ma nem jön el a világvége. Ausztráliában már holnap van. "
Charles Schultz
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ