Hírek
John Mclaughlin nem csak a világ egyik leghíresebb gitárosa, hanem a jazz és a klasszikus indiai zene fúziójának első számú nagymestere. 1975-ben ő és a tabla-virtuóz Zakir Hussain alapították a SHAKTI-t a world music stílus előfutáraként, mely mind a mai napig rendkívül népszerű. A zenészek 2006. március 7-én lépnek föl a Millenáris Teátrumban.
Hírek
A Deep Purple hardrockos brit csapat most kezdődött turnéja keretében február 26-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A Deep Purple a Black Night, a Hush, a Child In Time vagy a Smoke On The Water című dalaival iratkozott fel a hard rock mezőnyébe csaknem négy évtizede, és azóta is sikert sikerre halmoz nemcsak Angliában és Amerikában, hanem bárhol Európában, ahol éppen koncertezik.
Hírek
2006. február 17-én, pénteken 19-órakor lesz a premierje Georges Bizet: Carmen című operájának a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában. Az előadást Selmeczi György rendezte.
Hírek
A Djabe zenekar külföldi sikerei után magyarországi turnéra indul, amellyel egyben új nagylemezét szeretné népszerűsíteni. A kilenc koncertből álló turné első helyszíne február 23-án Szombathely lesz, március 3-án pedig a fővárosi Petőfi Csarnokban lépnek fel - tájékoztatott az együttes vezetője, Égerházi Attila.
Hírek
Egy kézjegyével ellátott gitárt - saját hangszerének pontos mását - kínálja elveszett fehér bolognese kutyusa megtalálójának B. B. King, a legendás amerikai bluesmuzsikus. A nőstény pincsi, amelyet King saját legkedvesebb gitárjáról, a zenészvilágban Lucille-ként világhírűvé vált hangszerről nevezett el, tíz nappal ezelőtt tűnt el Hollywood nyugati részén, amikor a gazdi helyett annak egyik impresszáriója vigyázott rá.
Hírek
A bécsi Volksoper-ben a közönség szinte magán kívül volt a Walter Jurmann gálaesten. Jurmann zenéjét mindenki ismeri, ám szinte senki nem ismeri a nevét. A San Francisco- slágerek szerzője pedig igazi bécsi volt, aki éppúgy mint Robert Stolz Bécsből Berlinbe ment és slágerszerzőként aratott nagy sikereket. A nácik hatalomátvétele után Párizson keresztül Hollywoodba emigrált. Ott olyan világhírű filmekhez írt zenét, mint például a Lázadás a Bountyn vagy a Botrány az Operában.
Hírek
Nagy megtiszteltetés Magyarországnak, hogy Luciano Pavarotti 2005-2006-os búcsúturnéjának egyik utolsó koncertjét Budapesten tartja - a világ egyik legnagyobb tenorja augusztus 19-én, este 8-órakor lép a közönség elé a Puskás Ferenc stadionban - hangzott el hétfőn az eseményt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.
Hírek
Paul McCartney és Madonna a 48. Grammy-gála legnagyobb érdeklődéssel várt fellépői között lesz szerdáról csütörtökre virradó éjszaka. Azon az éjszakán ismeri meg a zenekedvelő világ, hogy a 108 kategória több mint félezer jelöltje közül kik kapják a zenei Oscarnak nevezett rangos elismerést. A díjátadók között lesznek a díjakra is esélyes Destiny's Child tagjai, Ludacris, Bonnie Raitt, Tom Hanks, Queen Latifah.
Hírek
Élete során világsztároknak megfelelő elismerésben részesült a Jászberényből indult Székely Mihály - mondta Vass Lajos politikai államtitkár az operaénekes hagyatékából összeállított kiállítás csütörtöki megnyitóján, a jászsági városban.
Hírek
A Szépművészeti Múzeum csütörtökönként különleges programokkal, tárlatvezetésekkel, állandó Jazz Szalonnal, meghosszabbított nyitva tartással várja az érdeklődőket. A Múzeum + (plusz) elnevezésű programsorozat rendezvényei az intézményben látható kiállításokhoz kapcsolódnak. Ezen a csütörtökön Tokody Ilona (képünkön) spanyol áriaestje az El Greco, Velázquez, Goya kiállítás kísérőrendezvénye, a Jazz Szalon Tapas Bárjában pedig a spanyol konyha ízeit kínálják a látogatóknak.
Hírek
A bázeli zenei élet lelkületének felkutatását érdemes a börtönben kezdeni. Az ódon hangulatú, dimbes-dombos óváros egyik magaslatán áll egyzord külsejű, 19. századi épület, mely az 1990-esévek közepéig - eredeti funkciójának megfelelően - fegyintézetként működött. Miután bezárták, hangszermúzeummá alakították át. Magánadományokból.
Hírek
2006. február 3-án, pénteken 18-órakor kerül megrendezésre a budapesti Olasz Kultúrintézet koncerttermében a La Caffettiera Stioppeta ( A felrobbant kávéfőző) kórus koncertje. A társaság 2004. augusztusában alakult Perugiában, az „Universitá per stranieri”(Külföldiek egyeteme) hallgatóiból, egy sajnálatos konyhai baleset napján.
Hírek
A tavaly októberi pakisztáni földrengés áldozataiért énekelt a hét végén Karacsiban Bryan Adams. A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások óta most először járt nagyobb nyugati rock-sztár az ázsiai országban. A kanadai muzsikus, akinek legnagyobb sikerei a Summer of 69, a Cuts Like A Knife – és természetesen Kevin Costner Robin Hood-filmjének betétdala, az Everything I Do – egy nappal azután érkezett a pakisztáni fővárosba, hogy az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki állampolgárainak az országban fenyegető terroristaveszély miatt.
Hírek
Bejutott az egyik legrangosabb nemzetközi dalíró verseny döntőjébe Romhányi Áron zongorista-zeneszerző, a United együttes tagja. Romhányi Áron zongorista-zeneszerző egyik szerzeményével 15 ezer versenyző közül került be a legjobb tíz közé az International Songwriting Contest (ISC) nemzetközi dalszerző versenyén.
Hírek
Hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte ma az Operaház Oberfrank Géza karmestert, az Operaház címzetes főzeneigazgatóját. A hazai koncertélet jelentős szereplője 2002-óta az Operaház ifjú művészek képzésével foglalkozó intézményének, az Operastúdiónak a vezetőjeként gondoskodik az új generáció tehetségeinek kibontakozásáról.
Hírek
Mariah Carey pop- és rhythm and bluesénekesnő nyolc jelöléséből hármat nyert csütörtökre virradóra Los Angelesben a 48. Grammy-gálán. Az összesen öt trófeát begyűjtő U2 együttesé az év dala és az év albuma, a Green Day együttesé az év felvétele, az év felfedezettjének járó díj pedig John Legend rhythm and blues énekes lett. A többszörös díjazottak között van Kanye West rapper, Allison Krauss country-énekesnő, Les Paul veterán gitárkirály.
Hírek
Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte ma az Operaház Birkás Lilian énekesnőt. Az ismert szoprán 1944-ben debütált a dalszínházban, s 1975-ig volt annak magánénekesnője. A művésznő a nagyszerű rendező-igazgató, Nádasdy Kálmán felesége volt.
Hírek
Megjelent a David Klezmer Quintet Mazel' tov és Klezdance című albuma. Lemezbemutató koncertjüket február 8-án 19-órakor tartják a Retortában. Az együttes repertoárja zsidó dalokból, dallamokból és ehhez szervesen kapcsolódó improvizatív szólókból illetve saját szerzeményekből áll. A David Klezmer Quintet koncertegyüttes, nagy szerepet kap a közönség bevonása a koncertekbe, melyek tréfás show-elemeket is tartalmaznak.
Hírek
BartoKorcia címmel jelent meg a közelmúltban Laurent Korcia francia hegedűművész Bartók Béla hegedűre írt műveiből összeállított dupla albuma, amelyet a Le Monde című francia napilap hétfőn méltatott. Az album címében rejlő szójátéknak megfelelően a Le Monde szerint Korcia és Bartók között olyan „éltető ozmózis, olyan ösztönös kölcsönös vonzalom működik, mintha a zenét újraírnák".
Hírek
Madonna-koncert lesz Prágában - jelentette vasárnap a cseh média. Az amerikai popsztár a júniusban az Egyesült Államokban kezdődő, és augusztusban Ausztráliában végződő koncertsorozata keretében lép fel - várhatóan júliusban - a Moldva-parti metropolisban, ahol eddig még sosem szerepelt.
Hírek
Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével nyilvános főpróbát tart a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 2006. február 13-án, 11 órakor. Az aznap esti koncertre már valamennyi jegy elkelt, de a nyilvános főpróbán még további ezer érdeklődő tekintheti meg a japán karmestert a zenekar élén.
Hírek
Thatcher: the musical - ez címe annak a zenés darabnak, amely az egykori brit miniszterelnök-asszonyról szól és amelyet február 6-án mutatnak be Coventry-ben, a Warwick Arts Centerben.
Hírek
A Trio Midnight február 9-én a Merlin Jazzklubban ad koncertet. A hazai jazz élenjáró együtteséről a koncerten felvételt készítenek készülő portréfilmjükhöz. A zenekar 1990-ben alakult a műfaj három kimagasló zenészével, A trió tagjai: Oláh Kálmán (zongora), Egri János (nagybőgő) és Balázs Elemér (dob).
Hírek
Budapesten koncertezik május 23-án az Il Divo nevű nemzetközi pop-opera kvartett. Az együttes a novemberben megjelent Ancora című albumukkal indult világkörüli turnéjára, amelynek keretében érinti Magyarországot.
Hírek
A Bánk bán híres bordala fémjelzi az Operamesék sorozat február 6-án 19 órakor kezdődő estjét az Óbudai Társaskörben. Akadnak dalművek, melyekben boron kívül pezsgőt, sört, whiskyt vagy szerelemgerjesztő bájitalt is isznak. Zenés farsangi mulatságként jó néhány brindisi ­pohárköszöntő ­ hangzik el Mozart, Verdi, Puccini, Mascagni, Ponchielli, Wagner és Donizetti operáiból, Misura Zsuzsa, Váradi Zita, Csák József, Gregor József és Kálmán Péter előadásában.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Ami a világon talán a legtöbb ostobaságot hallja: egy festmény a múzeumban. "
Goncourt fivérek
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ