Hírek
Lugosi Lugó László fotóművész, Szikora Tamás festőművész, Sebő Ferenc énekes és a MU Színház Egyesület veheti át a Fővárosi Önkormányzat Pro Cultura Urbis-díjait csütörtökön Budapesten a Magyar Kultúra Napja alkalmából - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.
Hírek
A Szívhang - Dívák sorozat keretében január 25-én este Rhoda Scott amerikai „Hammond-királynő" és a nagyszerű pozanos, Sarah Morrow különleges felállású triója ad koncertet, nem mindennapi élményt nyújtva a jazz-szerető közönségnek. Rhoda Scott előzenekara Kovács Linda és kvartettje lesz.
Hírek
Emir Kusturica kultikussá vált figuráját nemcsak a mozilátogatók kedvelik: a világ egyik legeredetibb filmrendezője és zenekara, a The No Smoking Orchestra hatalmas sikerű koncertet adott egy évvel ezelőtt Buenos Airesben, amelynek most jelent meg az anyaga CD-n.
Hírek
Az idei szezonban utoljára január 18-án, szerdán, illetve 21-én, szombaton 18-órakor kerül színre az Erkel Színházban a bel canto egyik legfényesebb gyöngyszeme, Bellini Norma című két felvonásos operája. A hihetetlenül nehéz címszerepet az Operaház fiatal szopránja, Rálik Szilvia kelti életre. Pollione Fekete Attila lesz, Adalgisa pedig Pánczél Éva, akinek az elmúlt hetekben jelent meg első önálló cd-je, Pieta, Signore címmel.
Hírek
A másfél évvel ezelőtt elhunyt Ray Charlesra emlékeznek a hazai jazz-, pop-rock és blueszene legjobbjai január 29-én a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében. A soul és a blues óriásának emléke előtt többek között Fekete Jenő, Tóth Veronika, Horváth Charlie, Pély Barnabás, Török Ádám tiszteleg dalban.
Hírek
Gergely János akadémikus, orvos, immunológus és Rolla János hegedűművész vehette át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány két fődíját szombaton Budapesten. Az alapítvány kuratóriuma az immunológiai kutatói életművéért és több évtizedes iskolateremtő professzori munkájáért ítélte Gergely Jánosnak a fődíjat. Rolla János nemzetközileg elismert szólóművészi pályájáért és több évtizedes hangversenymesteri tevékenységéért vehette át ugyanezt a kitüntetést.
Hírek
A „Változtassuk meg a klímát most" (Climate Change Now) szervezet későbbre halasztotta a környezet megóvásának céljait szolgáló, jótékonysági koncertjét, amelyet eredetileg január 28-án, a cardiffi Millennium stadionban szerettek volna megrendezni.
Hírek
Szakmai érdekvédelmi szervezetek szerint Bozóki András kulturális miniszter önkényesen, a szakmai testületek javaslatait figyelmen kívül hagyva nevezett ki kurátorokat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumaiba - a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz intézett bíráló levelet csütörtökön juttatták el a szervezetek.
Hírek
Bródy János első önálló DVD-jének sajtbemutatóját tartották szerdán az Alexandra Könyvesházban. Ugyanitt mutatták be hivatalosan a múlt év végén boltokba került Képes-kottás daloskönyvet is. A most megjelent mintegy egyórás kiadványon Bródy 1994-ben, a régi Budapest Sportcsarnokban tartott szerzői és előadói koncertjének felvétele látható és hallható - összesen 14 dal. Hallható és látható a DVD-n a Filléres emlékeim, a Mama kérlek, a Személyi igazolvány, a Hungarian Blues, a Földvár felé félúton, a Ha én rózsa volnék, az Utcán és több más Bródy-siker.
Hírek
Kesselyák Gergelyt nevezik ki január 1-jétől öt évre a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójává; Bozóki András kulturális miniszter szerdán adta hozzájárulását a kinevezéshez - közölte a tárca sajtóirodája. Hegyi Árpád Jutocsa, a dalszínház főigazgatója a miniszter hozzájárulása alapján még a héten aláírja a kinevezést - tájékoztatott az Operaház sajtóosztálya.
Hírek
Bejelentették a Fonogram díjak (a magyar Grammy) jelöltjeit, a díjakat január 21-én adják át a Budapest Kongresszusi Központban. A hazai zenei élet nagy eseményének színhelyén épül a színpad, s a MAHASZ illetékesei bejelentették, hogy a gálán fellép Arash és az orosz tATu együttes, valamint a hazai Nox, Ákos, Caramel, a Kistehén tánczenekar és még sokan mások.
Hírek
A magyar Szupernet TV Ennio Morricone zenei pályázatot írt ki négy témakörben és három fordulóban. A mű az olasz zeneszerző felajánlása az európai zöldeknek, és e szervezet tagjának, a magyarországi Zöld Demokratáknak. A verseny alapanyaga zenei alap, amelyet Morricone komponált, ez csupán hangszeres mű, szöveg és előadó nélküli változat.
Hírek
Nick Mason, a Pink Floyd dobosa február 20-án Budapesten a Bahnhof Music Clubban – a Nyugati téren– dedikálja Inside - Out (Kifordítva) című könyvét. A Magyarországon októberben megjelent könyv - első kiadása már teljes egészében elfogyott, A 2. kiadás napokkal ezelőtt érkezett meg Angliából - jelentette be a mű kiadója, a Rock Hard.
Hírek
2006. január 21-én, szombaton este 8-órakor egy nemzetközi jazz-formáció, a Unit együttes ad koncertet a Trafóban. A remek zenészekből álló bandát francia, belga, dán és magyar zenészek alkotják, akik a készülő első albumuk anyagát fogják bemutatni. A koncert második felének vendége Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós lesz.
Hírek
„Alig vitatható, hogy a fennállásának ötvenedik évfordulójához közeledő Bartók Vonósnégyes primáriusa, Komlós Péter a huszadik századi magyar kamaramuzsikusok csillagrendszerének egyik legfényesebben ragyogó, három holddal körülkeringett bolygója. Torokszorongató nevekből összeálló csapatok előzték meg ezt a mindmáig egyedülállóan muzsikáló kvartettet; elég, ha Waldbauer, Léner, Tátrai nevét leírom, s a mesterekét: Weiner Leóét vagy Mihály Andrásét.” – írta Petrovics Emil a Bartók Vonósnégyes primáriusának (A Primárius!) 70. születésnapján.
Hírek
Elegáns, hagyománytisztelő és nagyvonalú szórakozásnak ígérkezik a 2006-os Operabál, amelyből és amelyről kedden délben kaphattak ízelítőt a Gundel Étteremben tartott sajtótájékoztató résztvevői. A díszvendégek és a védnökök listája ezúttal is tekintélyes. Az idén a hölgyek örülhetnek inkább a fővendégnek, aki nem más, mint a francia filmsztár, az örök férfi, Alain Delon.
Hírek
Technikai hiba folytán olyan jegyek is forgalomba kerültek Robbie Williams brit énekes július 19-i koncertjére, amelyek a Puskás Ferenc Népstadion egyelőre lezárt felső lelátójának felső részére szólnak - tájékoztatott a szervező Multimédia Concerts.
Hírek
A Cream együttes tagjaként Eric Claptont Grammy-életműdíjjal tüntették ki a napokban. A júliusban Budapesten koncertező Lassúkezű amúgy is tekintélyes számú elismeréssel rendelkezik, hiszen csupán Grammy-díjból tizenhatot gyűjtött össze eddig.
Hírek
A magyar zenei élet sokszínűségét hivatott bemutatni a Symphonia Hungarorum hangversenysorozat, amelynek keretében tizenhárom fővárosi és vidéki zenekar lép majd fel a Művészetek Palotájában. A sorozat január 23-án a Debreceni Filharmonikus Zenekar koncertjével indul, s február 28-án a Győri Filharmonikusokkal zárul.
Hírek
Magyar kulturális fesztivál kezdődik vasárnap Újdelhiben Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából. Az indiai fővárosban működő Magyar Kulturális Központ által szervezett rendezvénysorozatot fontos eseményként üdvözölte pénteken a The Hindu című lap, mert - mint írta - miközben a két ország közötti kapcsolatok sokrétűek, Újdelhi lakói vajmi keveset tudnak mindennek a gazdag hagyományairól, főként azok művészeti vonatkozásairól.
Hírek
Mozart egy kettétépett kéziratát helyreállítják és kiállításon mutatják be a zseniális zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából - jelentette be a British Library. A kottát Constanze, a zeneszerző özvegye tépte el 1835-ben, hogy így megnövelje meg a dokumentum értékét. A felső felét odaadta vagy eladta Julius Leidke udvari muzsikusnak, az alsót pedig egy helyi bajor kormányhivatalnoknak küldte el.
Hírek
Birgit Nilsson, akinek halála szerdán vált ismeretessé, az eszményi Wagner-énekesnőként írta be magát az zenerajongók szívébe, de Turandotként és Elektraként is az operaszínpad uralkodónője volt.
Hírek
A Leeds-i Kaiser Chiefs pop-punk zenekar és James Blunt, a Koszovót is megjárt, katonaviselt pop-trubadúr egyaránt öt jelölést kapott az angolok Grammy-jének is nevezett februári Brit-díjkiosztóra. A 15 kategória mezőnyét látva nagy valószínűséggel megjósolható, hogy a huszonéves zenészek átveszik a hatalmat a szigetországban. Bár az is tény, hogy a tinikort már valamivel meghaladott Madonna három kategóriában is izgulhat.
Hírek
2006. január 16-án 19-órakor két fiatal, Németországban diplomázott gordonkamûvész, Lőrincz Klára és Hoffmann Matthias ad koncertet az Óbudai Társaskörben. A két gordonkamûvészt Pozsár Andrea kíséri zongorán.
Hírek
A kulturális miniszter a 2009-es Haydn-évforduló rendezvényeinek megszervezésére kulturális központ létrehozását kezdeményezi - közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajtóirodája.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Az állatvilágot számos környezeti veszély fenyegeti. De legalább megkímélik a televíziótól."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ