Hírek
Magyarországi roma kulturális fesztivált rendezett – tegnapi kezdettel – a Londoni Magyar Kulturális Központ a Hungary in Focus programsorozatának keretében - tájékoztatott a kulturális minisztérium. A fesztivál a Magyar Kultúra Napján, hét cigány festőművész alkotásaiból rendezett kiállítással veszi kezdetét; a tárlatot Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium roma ügyekért felelős politikai államtitkára nyitja meg - olvasható a közleményben.
Hírek
Perceken át ünnepelte Sebestyén Mártát, a Muzsikás Együttest és a Takács-vonósnégyest közös Bartók-koncertje végén szombaton a teltházas közönség a közel ezer férőhelyes párizsi Théatre de la Ville-ben. Két évvel ezelőtti első közös amerikai koncertsorozatuk után 15 fellépésből álló európai turnéjuk egyik fő állomásaként a francia főváros egyik legrangosabb zenei és színházi központjában adta elő kétórás Bartók és gyökerei című műsorát Sebestyén Márta, a Muzsikás Együttes és a Takács-vonósnégyes.
Hírek
Január 28-án, szombaton 17-órakor tartja – a Prága Kávéházban – nyilvános jazz-vizsgakoncertjét a Théba Művészeti Szakközépiskola. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Hírek
Civil szervezetek, valamint a civil társadalommal együttműködő közszolgálati intézmények jelentkezését várják a Sziget 2006 szervezői. Az idén augusztus 9-16-ig tartó rendezvényen több, mint száz szervezet számára biztosítanak bemutatkozási lehetőséget a Civil Szigeten.
Hírek
Lukács Gyöngyi, a Magyar Állami Operaház mellett többek között a Milanói Scala, a New-York-i Metropolitan és a londoni Covent Garden csillaga ismét Katyerinát énekel, Nyári Zoltán pedig Szergej szerepében mutatkozik be január 19-én az Operaház Kisvárosi Lady Macbeth című előadásán. A tavalyi évad nagy sikere, Sosztakovics operája idén még három alkalommal szerepel műsoron Vidnyánszky Attila rendezésében, Kovács János vezényletével.
Hírek
Az alábbiakban a Soproni Tavaszi Napok programkínálatát közöljük. A pazar rendezvényekre a jegyek már február elsejétől megvásárolhatóak.
Hírek
2006. január 21-én, szombaton este 8-órakor egy nemzetközi jazz-formáció, a Unit együttes ad koncertet a Trafóban. A remek zenészekből álló bandát francia, belga, dán és magyar zenészek alkotják, akik a készülő első albumuk anyagát fogják bemutatni. A koncert második felének vendége Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós lesz.
Hírek
„Alig vitatható, hogy a fennállásának ötvenedik évfordulójához közeledő Bartók Vonósnégyes primáriusa, Komlós Péter a huszadik századi magyar kamaramuzsikusok csillagrendszerének egyik legfényesebben ragyogó, három holddal körülkeringett bolygója. Torokszorongató nevekből összeálló csapatok előzték meg ezt a mindmáig egyedülállóan muzsikáló kvartettet; elég, ha Waldbauer, Léner, Tátrai nevét leírom, s a mesterekét: Weiner Leóét vagy Mihály Andrásét.” – írta Petrovics Emil a Bartók Vonósnégyes primáriusának (A Primárius!) 70. születésnapján.
Hírek
Elegáns, hagyománytisztelő és nagyvonalú szórakozásnak ígérkezik a 2006-os Operabál, amelyből és amelyről kedden délben kaphattak ízelítőt a Gundel Étteremben tartott sajtótájékoztató résztvevői. A díszvendégek és a védnökök listája ezúttal is tekintélyes. Az idén a hölgyek örülhetnek inkább a fővendégnek, aki nem más, mint a francia filmsztár, az örök férfi, Alain Delon.
Hírek
Technikai hiba folytán olyan jegyek is forgalomba kerültek Robbie Williams brit énekes július 19-i koncertjére, amelyek a Puskás Ferenc Népstadion egyelőre lezárt felső lelátójának felső részére szólnak - tájékoztatott a szervező Multimédia Concerts.
Hírek
A Cream együttes tagjaként Eric Claptont Grammy-életműdíjjal tüntették ki a napokban. A júliusban Budapesten koncertező Lassúkezű amúgy is tekintélyes számú elismeréssel rendelkezik, hiszen csupán Grammy-díjból tizenhatot gyűjtött össze eddig.
Hírek
A magyar zenei élet sokszínűségét hivatott bemutatni a Symphonia Hungarorum hangversenysorozat, amelynek keretében tizenhárom fővárosi és vidéki zenekar lép majd fel a Művészetek Palotájában. A sorozat január 23-án a Debreceni Filharmonikus Zenekar koncertjével indul, s február 28-án a Győri Filharmonikusokkal zárul.
Hírek
Magyar kulturális fesztivál kezdődik vasárnap Újdelhiben Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából. Az indiai fővárosban működő Magyar Kulturális Központ által szervezett rendezvénysorozatot fontos eseményként üdvözölte pénteken a The Hindu című lap, mert - mint írta - miközben a két ország közötti kapcsolatok sokrétűek, Újdelhi lakói vajmi keveset tudnak mindennek a gazdag hagyományairól, főként azok művészeti vonatkozásairól.
Hírek
2005. március elsején megkezdi működését a Dalok.hu, a magyar zenészek kezdeményezésére és igényei szerint épülő non-profit internetes zenei portál.
Hírek
Kéthetes észak-amerikai turnén vesz részt Fischer Iván vezetésével a Budapest Fesztiválzenekar, amely eddig az Egyesült Államok nyugati államaiban járt, pénteken pedig a világhírű New York-i Carnegie Hallban lép fel. A fesztiválzenekar a nevadai Las Vegasban kezdte a fellépéseit, majd a kaliforniai és arizonai Palm Desert, Santa Barbara, Costa Mesa, Tucson voltak a koncertkörút következő állomásai.
Hírek
A mai napon, vagys január 20-án ünnepli ötvenötödik születésnapját Fischer Iván karmester. Fischer Iván 1984-ben lett érdemes művész, 1998-ban Göncz Árpád Köztársasági Elnöki Arany Emlékérem kitüntetést, a davosi Világgazdasági Fórum Kristály-díjat adományozott neki. A csodálatos mandarin felvételével a BFZ nyerte a Gramophone-díjat, ezt magyar zenekar még sosem kapta meg. Több lemezük nyerte el a francia zenei lapok Choc-díját, valamint Arany Diapason-, Telerama-, Arte, MUM és Erasmus díjakat. Fisher 2005-ben Budapest Díszpolgára lett.
Hírek
2006. január 20-án, délután 6-órakor rendezik meg a budapesti Osztrák Kulturális Fórum nyitóünnepségét a 2006-os osztrák EU-elnökség alkalmából. A rendezvényen koncertet ad a bécsi zene kiváló művelője, a Die Strottern zenekar. Az eseményre a belépés ingyenes.
Hírek
Salzburg mintegy 700 rendezvénnyel emlékezik meg fia, Wolfgang Amadeus Mozart születése 250-ik évfordulójáról, és ezekre több tízmillió eurót ruház be. „Sehol a világon nem fog elhangzani annyi Mozart-mű azokon a helyeken, ahol komponálta őket, mint a mi városunkban" - jelentette ki Othmar Raus, Salzburg tartomány kulturális tanácsosa a témáról rendezett sajtóértekezletén.
Hírek
Lugosi Lugó László fotóművész, Szikora Tamás festőművész, Sebő Ferenc énekes és a MU Színház Egyesület veheti át a Fővárosi Önkormányzat Pro Cultura Urbis-díjait csütörtökön Budapesten a Magyar Kultúra Napja alkalmából - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.
Hírek
A Szívhang - Dívák sorozat keretében január 25-én este Rhoda Scott amerikai „Hammond-királynő" és a nagyszerű pozanos, Sarah Morrow különleges felállású triója ad koncertet, nem mindennapi élményt nyújtva a jazz-szerető közönségnek. Rhoda Scott előzenekara Kovács Linda és kvartettje lesz.
Hírek
Emir Kusturica kultikussá vált figuráját nemcsak a mozilátogatók kedvelik: a világ egyik legeredetibb filmrendezője és zenekara, a The No Smoking Orchestra hatalmas sikerű koncertet adott egy évvel ezelőtt Buenos Airesben, amelynek most jelent meg az anyaga CD-n.
Hírek
Az idei szezonban utoljára január 18-án, szerdán, illetve 21-én, szombaton 18-órakor kerül színre az Erkel Színházban a bel canto egyik legfényesebb gyöngyszeme, Bellini Norma című két felvonásos operája. A hihetetlenül nehéz címszerepet az Operaház fiatal szopránja, Rálik Szilvia kelti életre. Pollione Fekete Attila lesz, Adalgisa pedig Pánczél Éva, akinek az elmúlt hetekben jelent meg első önálló cd-je, Pieta, Signore címmel.
Hírek
A másfél évvel ezelőtt elhunyt Ray Charlesra emlékeznek a hazai jazz-, pop-rock és blueszene legjobbjai január 29-én a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében. A soul és a blues óriásának emléke előtt többek között Fekete Jenő, Tóth Veronika, Horváth Charlie, Pély Barnabás, Török Ádám tiszteleg dalban.
Hírek
Gergely János akadémikus, orvos, immunológus és Rolla János hegedűművész vehette át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány két fődíját szombaton Budapesten. Az alapítvány kuratóriuma az immunológiai kutatói életművéért és több évtizedes iskolateremtő professzori munkájáért ítélte Gergely Jánosnak a fődíjat. Rolla János nemzetközileg elismert szólóművészi pályájáért és több évtizedes hangversenymesteri tevékenységéért vehette át ugyanezt a kitüntetést.
Hírek
A „Változtassuk meg a klímát most" (Climate Change Now) szervezet későbbre halasztotta a környezet megóvásának céljait szolgáló, jótékonysági koncertjét, amelyet eredetileg január 28-án, a cardiffi Millennium stadionban szerettek volna megrendezni.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ Az egyetlen bűn, amelyet nem tudunk egymásnak megbocsátani – a véleménykülönbség."
Ralph Waldo Emerson
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ