Hírek
A Cream együttes tagjaként Eric Claptont Grammy-életműdíjjal tüntették ki a napokban. A júliusban Budapesten koncertező Lassúkezű amúgy is tekintélyes számú elismeréssel rendelkezik, hiszen csupán Grammy-díjból tizenhatot gyűjtött össze eddig.
Hírek
A magyar zenei élet sokszínűségét hivatott bemutatni a Symphonia Hungarorum hangversenysorozat, amelynek keretében tizenhárom fővárosi és vidéki zenekar lép majd fel a Művészetek Palotájában. A sorozat január 23-án a Debreceni Filharmonikus Zenekar koncertjével indul, s február 28-án a Győri Filharmonikusokkal zárul.
Hírek
Magyar kulturális fesztivál kezdődik vasárnap Újdelhiben Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából. Az indiai fővárosban működő Magyar Kulturális Központ által szervezett rendezvénysorozatot fontos eseményként üdvözölte pénteken a The Hindu című lap, mert - mint írta - miközben a két ország közötti kapcsolatok sokrétűek, Újdelhi lakói vajmi keveset tudnak mindennek a gazdag hagyományairól, főként azok művészeti vonatkozásairól.
Hírek
Mozart egy kettétépett kéziratát helyreállítják és kiállításon mutatják be a zseniális zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából - jelentette be a British Library. A kottát Constanze, a zeneszerző özvegye tépte el 1835-ben, hogy így megnövelje meg a dokumentum értékét. A felső felét odaadta vagy eladta Julius Leidke udvari muzsikusnak, az alsót pedig egy helyi bajor kormányhivatalnoknak küldte el.
Hírek
Birgit Nilsson, akinek halála szerdán vált ismeretessé, az eszményi Wagner-énekesnőként írta be magát az zenerajongók szívébe, de Turandotként és Elektraként is az operaszínpad uralkodónője volt.
Hírek
A Leeds-i Kaiser Chiefs pop-punk zenekar és James Blunt, a Koszovót is megjárt, katonaviselt pop-trubadúr egyaránt öt jelölést kapott az angolok Grammy-jének is nevezett februári Brit-díjkiosztóra. A 15 kategória mezőnyét látva nagy valószínűséggel megjósolható, hogy a huszonéves zenészek átveszik a hatalmat a szigetországban. Bár az is tény, hogy a tinikort már valamivel meghaladott Madonna három kategóriában is izgulhat.
Hírek
2006. január 16-án 19-órakor két fiatal, Németországban diplomázott gordonkamûvész, Lőrincz Klára és Hoffmann Matthias ad koncertet az Óbudai Társaskörben. A két gordonkamûvészt Pozsár Andrea kíséri zongorán.
Hírek
A kulturális miniszter a 2009-es Haydn-évforduló rendezvényeinek megszervezésére kulturális központ létrehozását kezdeményezi - közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajtóirodája.
Hírek
Ma este 19.30 -kor látható és persze hallható – a budapesti Olasz Kultúrintézetben – a Budapesti Akadémiai Kórustársaság koncertje. Vezényel Hollerung Gábor.
Hírek
Az operaház fantomja című Andrew Lloyd Webber darab kerül a Broadway-en leghosszabban játszott musicalek listájának élére hétfőn, amikor a 7486. előadáshoz gördül fel a függöny a New York-i Majestic színházban. Ezzel a második helyre szorul az eddigi első, a Macskák, amely szintén Andrew Lloyd Webber nevét dicséri. A harmadik helyen pedig Claude-Michel Schoenberg francia szerző Nyomorultak című műve áll.
Hírek
Január 8-án, vasárnap J. R. R. Tolkienre, a Gyűrűk Ura írójára emlékeznek a Millenáris Parkban. Ezen kívül kiállítások, színházi előadások és koncertek várják az érdeklődőket a hónap folyamán - tájékoztatott az intézmény.
Hírek
Az Egyesült Államokban 9-10 százalékkal csökkent az elmúlt évben az újonnan megjelenő lemezek forgalma, s részben ez az oka, hogy az, hogy az új CD-k túlságosan hamar eltűnnek a listákról. Persze ez nem új fejlemény, mert 2002-ben már átélt hasonlót a szakma, akkor 10,7 százalékkal csökkent az eladott albumok száma az előző évhez képest. 2004-ben ugyan némi reményt jelentett a 3,8 százalékos növekmény, de azután 2005-ben ismét visszaállt a trend.
Hírek
Gadó György Psyché című igényes albuma és a Trio Midnight Meets Lee Konitz - Live at Dinant Jazz Nights című lemeze örvendeztette meg a közelmúltban a jazz hazai rajongóit. E műfaj kedvelőinek szól a Dés László - Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble Contemporary Gregorian című korongját bemutató január 9-i koncert a Zeneakadémián.
Hírek
Gergely János akadémikus, orvos, immunológus és Rolla János hegedűművész vehette át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány két fődíját szombaton Budapesten. Az alapítvány kuratóriuma az immunológiai kutatói életművéért és több évtizedes iskolateremtő professzori munkájáért ítélte Gergely Jánosnak a fődíjat. Rolla János nemzetközileg elismert szólóművészi pályájáért és több évtizedes hangversenymesteri tevékenységéért vehette át ugyanezt a kitüntetést.
Hírek
A „Változtassuk meg a klímát most" (Climate Change Now) szervezet későbbre halasztotta a környezet megóvásának céljait szolgáló, jótékonysági koncertjét, amelyet eredetileg január 28-án, a cardiffi Millennium stadionban szerettek volna megrendezni.
Hírek
Szakmai érdekvédelmi szervezetek szerint Bozóki András kulturális miniszter önkényesen, a szakmai testületek javaslatait figyelmen kívül hagyva nevezett ki kurátorokat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kollégiumaiba - a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz intézett bíráló levelet csütörtökön juttatták el a szervezetek.
Hírek
Bródy János első önálló DVD-jének sajtbemutatóját tartották szerdán az Alexandra Könyvesházban. Ugyanitt mutatták be hivatalosan a múlt év végén boltokba került Képes-kottás daloskönyvet is. A most megjelent mintegy egyórás kiadványon Bródy 1994-ben, a régi Budapest Sportcsarnokban tartott szerzői és előadói koncertjének felvétele látható és hallható - összesen 14 dal. Hallható és látható a DVD-n a Filléres emlékeim, a Mama kérlek, a Személyi igazolvány, a Hungarian Blues, a Földvár felé félúton, a Ha én rózsa volnék, az Utcán és több más Bródy-siker.
Hírek
Kesselyák Gergelyt nevezik ki január 1-jétől öt évre a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójává; Bozóki András kulturális miniszter szerdán adta hozzájárulását a kinevezéshez - közölte a tárca sajtóirodája. Hegyi Árpád Jutocsa, a dalszínház főigazgatója a miniszter hozzájárulása alapján még a héten aláírja a kinevezést - tájékoztatott az Operaház sajtóosztálya.
Hírek
Bejelentették a Fonogram díjak (a magyar Grammy) jelöltjeit, a díjakat január 21-én adják át a Budapest Kongresszusi Központban. A hazai zenei élet nagy eseményének színhelyén épül a színpad, s a MAHASZ illetékesei bejelentették, hogy a gálán fellép Arash és az orosz tATu együttes, valamint a hazai Nox, Ákos, Caramel, a Kistehén tánczenekar és még sokan mások.
Hírek
A magyar Szupernet TV Ennio Morricone zenei pályázatot írt ki négy témakörben és három fordulóban. A mű az olasz zeneszerző felajánlása az európai zöldeknek, és e szervezet tagjának, a magyarországi Zöld Demokratáknak. A verseny alapanyaga zenei alap, amelyet Morricone komponált, ez csupán hangszeres mű, szöveg és előadó nélküli változat.
Hírek
Nick Mason, a Pink Floyd dobosa február 20-án Budapesten a Bahnhof Music Clubban – a Nyugati téren– dedikálja Inside - Out (Kifordítva) című könyvét. A Magyarországon októberben megjelent könyv - első kiadása már teljes egészében elfogyott, A 2. kiadás napokkal ezelőtt érkezett meg Angliából - jelentette be a mű kiadója, a Rock Hard.
Hírek
A Mozartnak tulajdonított, Salzburgban őrzött koponya nem mutat rokonságot a zeneszerző nagyanyjának és egyik unokahúgának maradványaival - ez derült ki abból a DNS-vizsgálatból, amelynek eredményéről az ORF osztrák közszolgálati rádió és televízió sugárzott a hétvégén műsort.
Hírek
Kezdő zenei talentumok jelentkezését várják a Sziget 2006 szervezői. A jelentkezők legjobbjai a Sziget Tehetségkutató versenyén – augusztus 9-től 16-ig mérhetik össze tudásukat.
Hírek
Igencsak felgyorsultak az események a világ leghosszabb és leglassúbb koncertjén: a héten akkordot váltottak! A változás fergetegesnek mondható, mivel a 639 évig tartó orgonamű eleddig nem adott túl sok munkát a hallgatóság füleinek meg a zenészeknek, már csak azért sem, mert rögvest 17 hónapos szünettel - a kottában szigorúan előírt bevezető szünetjellel - kezdődött lassan négy és fél éve, 2001. szeptember 5-én. A startszünetnek hála, a késve érkezők sem maradtak le semmiről.
Hírek
Rendhagyó sajtótájékoztatón mutatta be szerdán Fischer Iván és Lukáts Andor a Budapesti Fesztiválzenekar és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös produkcióját, Claudio Monteverdi Poppea megkoronázása című operáját.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Mondd csak meg, ki csodál, s én megmondom, ki vagy."
Sainte-Beuve
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ