Hírek

Hollywoodi filmzenék, átdolgozott népdalok és jazzes improvizációk is hallhatók lesznek az Orgonák éjszakáján és az OrgonaPont sorozat hangversenyein Pécsen és környékén augusztusban.

Hírek

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közzétette az új pályázati kiírást a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori posztjára. A magyar kultúra és felsőoktatás csúcsintézményének élére nemzetközileg kiemelkedő és elismert alkotó- vagy előadóművészeket, vagy zenetudósi tevékenységet folytató, zenetudománnyal foglalkozó pályázókat várnak - közölte a tárca szombaton az MTI-vel.

Hírek

A Magyar Zenei Tanács elnöksége üdvözli Csák János kulturális és innovációs miniszter döntését, hogy visszavonja a Zeneakadémia rektori pályázatát - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Hírek

Holnap kezdődik a Veszprémi Régizenei Napok programsorozata, amely tizedik alkalommal kerül megrendezésre július 18. és 29. között Veszprémben és Tihanyban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Művészeti Akadémia és a Haydneum Magyar Régizenei Központ Alapítvány együttműködésében - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

Hírek

Új ügyvezetők menedzselik a Szolnoki Szimfonikus Zenekart: Patkós Imre ügyvezetővel a következő öt évben Ignácz Kristóf fog együtt dolgozni, aki édesapját, Ignácz Ervint követi az igazgatói székben - közölte a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.

Hírek

Rekordösszegű, csaknem 1,8 milliárd forintnyi hangfelvételi jogdíjat fizet ki több mint 100 ezer magyar és külföldi zenésznek az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI).

Hírek

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) saját halottjának tekinti az életének 72. életévében kedden elhunyt Jandó Jenő Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművészt, a Zeneakadémia egykori zongoratanárát - tudatta a tárca szerdán az MTI-vel.

Hírek

A magyar zenei örökséget mutatja be a nyári hónapokban a Cziffra Fesztivál itthon és külföldön.

Hírek

Hetvenöt éve, 1948. június 22-én született Cserháti Zsuzsa, aki egyedi, jellegzetes hangjával, népszerű slágereivel a magyar könnyűzene meghatározó egyénisége volt. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

A régizene magyarországi mesterei és világhírű szólisták, a német barokk remekei hallhatók a július 1-jén kezdődő 39. Régi Zenei Napokon Vácott; az egyhetes rendezvényen mesterkurzusokkal várják a résztvevőket.

Hírek

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, amelynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése - tájékoztatta a Concerto Budapest az MTI-t.

Hírek

Huszonhat országból 97 pályázat érkezett a Zeneakadémia 2023-as, ezúttal fiatal hegedűsöknek meghirdetett Bartók Világversenyére, az előzsűri június 22-ig dönt a szeptemberi, élő fordulókba jutó versenyzőkről - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

Hírek

A Szerelemet és a szenvedélyt állítja a középpontba 2023/2024-es évadának hangversenyein a MÁV Szimfonikus Zenekar, amely szeptembertől új székházban kezdi meg működését a Ferencvárosban - hangzott el az évadot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

Hírek

Csütörtökön kezdődik, és három napon át tart a második ZamJam fesztivál Zamárdiban a nagyszínpadon magyar és külföldi legendákkal, városszerte pedig számos ingyenes programmal.

Hírek

A Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat fuvola és hegedű, illetve vonós és fafúvós gálája mellett az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának keretében nyolcadik alkalommal rendezték meg Debrecenben a kortárs zenei énekversenyt Petrovics Emil emlékére - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Hírek

Zenére fel! címmel, a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáival rendeznek operettgálát a keszthelyi Festetics-kastély parkjában július 29-én, szombaton.

Hírek

Bartók Béla személyiségének és munkásságának egy egész napot szenteltek a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) szervezői, így július 22-én négy Bartók-versenyművet hallgathat meg a közönség három karmesterrel és szólistával, valamint a Pannon Filharmonikusok közreműködésével a Zeneakadémián.

Hírek

Zenefüred címmel július 14-én pénteken több mint egy hónapon át tartó programsorozat kezdődik Balatonfüreden. A fellépők között lesz mások mellett Charlie, Tóth Vera, Kökény Attila, Zoltán Erika és Dolhai Attila.

Hírek

Július 8-án lenne nyolcvanéves Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas dzsesszzongorista, zeneszerző, a nemzet művésze, a magyar dzsessz egyik legnagyobb alakja. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Hírek

Életének 72. évében kedden elhunyt Jandó Jenő Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia egykori zongoratanára, a hazai és nemzetközi koncertélet legendás alakja - tudatta a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

Hírek

Elveszett felvételek címmel négyszámos maxi CD, illetve vinyl középlemez (EP) jelent meg Cserháti Zsuzsa eddig kiadatlan felvételeiből. Az anyagot a 2003-ban elhunyt énekesnő születésének 75. évfordulóján mutatták be.

Hírek

Hetedik alkalommal adták át a Petőfi zenei díjakat szombaton, idén kilenc kategóriában ismerték el a hazai könnyűzenei élet kiemelkedő előadóművészeit és alkotásait, többet a Petőfi-bicentenárium jegyében - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel.

Hírek

Oláh Patrik végzett az első helyen a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Fővárosi Önkormányzat közös zeneszerző-pályázatán. A győztes pályaművet, Budapest nyitányát a BFZ mutatja be szeptember 2-án egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri koncerten a Hősök terén, így ünnepelve Budapest 150. születésnapját.

Hírek

Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám posztumusz életműdíjat kapott a zenei Artisjus-díjak átadásán. A komolyzene terén Balogh Máté, Kutrik Bence és Dobri Dániel lett díjazott.

Hírek

Már több mint egymillióan látogattak a 16 hónapja megnyílt Magyar Zene Házába (MZH), amely idén nyáron és ősszel is több száz programmal várja a közönséget.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Mire az ember megöregszik, a gyertya többe kerül, mint a születésnapi torta."
Bob Hope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ