Tátrai Tibor, a gitárlegenda
Dátum: 2009. december 8., kedd, 9:26
A szakértők, a rock- és bluesrajongók egyaránt az élmezőnybe, ha nem az első helyre sorolják Tátrai Tibort a gitárosok között. Rengeteg fellépést vállal, lemezt készít. Minderről, de főként a Tátrai Band december 18-i koncertjéről nyilatkozott a népszerű Tibusz az MTI-Pressnek.

Mint mesélte, remekül érezte magát a minap Deák Bill Gyula koncertjén. Háromszor léptek fel Billel, Hobóval, Solti Jánossal, Póka Egonnal, ezt szerette a legjobban: ha a zenészek jól érzik magukat, átragad a közönségre is.

- Sok lovat ül meg, hogy lehet győzni?

- Idegrendszerem kényszerít, pörgök, ha megállok, ellustulok. A kezemet többször operálták, ha nem gyakorolok éjjel-nappal, elveszíti energiáját. Örök mozgásra vagyok ítélve - már ameddig húzom.

- A Tátrai Band 20 éves jubileumi koncertjéig pihen a többi projekt?

- Lesz egy-két más buli, de készülünk. Nem számokat tanulunk (nem is lesz új), rá kell pihenni. Nagyszabású történeten gondolkodunk.

- Egyszeri esemény lesz?

- Így beszéltük meg. Viszont adtunk egy interjút Charlie-val, ő azt mondta: szívesen játszana jövőre fesztiválokon, lemeztől sem zárkózik el. Jó, ha valaki így gondolja. Akármi lehet belőle, a hülyeség terjed...

- A koncerten az elhunyt Kovács Tamáson kívül a teljes alapcsapat játszik?

- A legutolsó dübörgő csapatot hozom össze Glaser Petivel. Tóth Edina télen vállalta a vokált, de második gyerekével terhes. Helyére Tisza Bea lép, Czerovszky Henivel és Jamie Winchesterrel vokáloznak. Csiszár Péter szaxofonozik, zongorázik. Solti Jánossal (dob), Horváth Kornéllal (ütőhangszeres), Pálvölgyi Gézával (billentyűs) és Horváth Charlie-val (ének) tízen leszünk.

- A repertoár?

- Azt találtuk ki Gézával és Charlie-val, hogy a közönséget szolgáljuk ki, slágereket adunk elő. Minden lemezről az a 2-3 nóta szól majd, amelyet a rádiók játszottak. Ha kimegyek a Rolling Stonesra, a Jumping Jack Flash-re vagy a Satisfactionre vagyok kíváncsi, nem az új számaikra. Csak annyit változtatunk - mint korábban is -, hogy ne kaptafaszerű legyen... Új szám a Rolling Stonesról mondottak miatt nem lesz - teszi hozzá nevetve.

- Milyen zene jellemző a Tátrai Trendre?

- Első jazz-zenekarom. Glaser Péter nagybőgőzik, Czibere József ütőhangszeres, Pintér Tibor gitározik. Smooth jazzt játszunk a rhythm and blues határán. A jazz Pintér Tibi "dolga", a rhythm and blues az enyém. Első stúdiólemezünket, a Kis Duna keringőt turnén mutattuk be.

- A blues vagy a rock az erősebb lelkében?

- Sokfélét játszom ugyanolyan energiával, a Magyar Atom az alaphelyzetem. Jimi Hendrix, a 60-as évek végének rhythm and bluesa a legbelsőbb énem. Amikor Radicsot megláttam 16 évesen a színpadon, másnap nem mentem iskolába. Úgy gondoltam, a többit az életben tanulom meg. Jimi Hendrix és Radics Béla ötvözete 1968-ban mindenen átütött.

- Jamie Winchester mesélte, hogy a stúdióban, bár nincs közönség, ugyanúgy "meghal", mint a színpadon.

- Csak így tudok. A klasszikus hegedűsöknek valaha nem volt szabad vicsorogni. Ma, a rock, a blues és a jazz hatására látjuk, hogy a fiatalok vicsorognak.

- Gitáros példaképei?

- Az utóbbi években legalább egy gitárost mindig beveszek a zenekaromba. Az utóbbi 8-10 lemezen is volt még egy gitáros. Szeretem, tisztelem mások játékát. Örülök, ha jól játszunk együtt. A Trendben Pintér Tibi és én is magunkat adjuk, mégis összefüggő a muzsika. Szűcs Antal Gáborral latint játszunk, pedig picit távol áll tőlem. Negyedik lemezünket külön vettük fel, de jól összehoztuk. A (már nem létező) Boom, Boomban a dzsesszgitáros Mohai Tamással szerepeltem. Klasszikus zenészekkel is csináltam különleges zenét.

- Idézzük fel a Syrius emlékét, tagja volt az együttesnek.

- Szerencsésen alakult az életem. Két nagy gurum volt: 16 évesen Radics Béla zenekarában megkaptam a bluest, a rhythm and bluest. 18-19 évesen megismerkedtem Orszáczky Miklóssal, aki a fúziós zenével hozott újat. Nagyon jó barátok lettünk. A középiskola Radics volt számomra, az egyetem Jackie.

- Budapesten B. B. Kinggel együtt léphetett fel. Más példaképek?

- Inkább kedvenc lemezeimet említeném. Snétberger Ferenc egyik legutóbbi lemezét egy nyáron át hallgattam, Pat Methenyt sem veszem ki a gépből. Van latin, flamenco kedvencem is, Vicente Amigo vagy Paco de Lucia.

- Klasszikus a bluesban?

- Kedvencem Robert Cray, Robben Ford vagy John Scofield, aki minden áramlattal szemben zenél. Tiszta blues Eric Clapton, és persze Jimi Hendrix, velük kezdtem. Később derült ki számomra, hogy a blues előbb volt. Láttam Clapton filmjét, ahol Robert Johnsont adott elő, akit ő nagyon tisztel. Nagyon tiszta blues Clapton egyik legutóbbi lemeze JJ Cale-lel, akitől én is játszom. Eric Clapton nemcsak gitáros, hanem énekes is, akárcsak Robben Ford. Imádom George Benson lemezeit, a zenéjén nőttem fel.

- Mit üzen a fiataloknak?

- Sokat gyakoroljanak. Tehetségük adott, a készségüket fejleszthetik. A mai gazdasági helyzetben nagyon nagy baj, hogy nincs inspiráció (kezével jelzi, hogy a pénzre gondolt). Minek írjon az ember zenét, ha nem tudja eladni? Nincs a klasszikusokhoz hasonló állami vagy más támogatás. El fog tűnni a zenét húzó erő...


(Kovács Miklós - MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ A tapasztalat fésű, amit akkor kap meg az ember, amikor már kihullott a haja."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ